Een aardbeivlek bij baby’s: dit moet je erover weten

13.05.2020 14:12
aardbeienvlek baby's Beeld: Shutterstock

Bij ongeveer tien procent van alle baby’s ontstaan een aantal weken na de geboorte één of meerdere rode bulten op het lichaam. Vaak komt zo’n aardbeivlek op het hoofd of in de nek voor. Wat is dat precies en kan het kwaad?

Een aardbeivlek wordt in medische termen een hemangioom genoemd. Simpel gezegd is het een goedaardig gezwel van rode bloedvaten dat eruit ziet als een aardbei. De vlek zit meestal op de huid, maar het kan ook deels onder de huid zitten. In dat laatste geval ziet het er meer uit als een blauwe zwelling.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer tien procent van de kinderen heeft een aardbeivlek. Meestal is die bij de geboorte nog niet zichtbaar en uit de vlek zich in de eerste zes weken. Daarna groeit de aardbeivlek – eerst snel en daarna langzamer – tot het kind ongeveer één jaar oud is.
Aardbeienvlekken komen meer voor bij meisjes dan bij jongens. Ook zien we het vaker bij baby’s die te vroeg zijn geboren en minder dan 1500 gram wegen.
 

Lees ook:
Dit zijn de meest voorkomende geboortevlekken >

 

Plek op het lichaam

Een hemangioom kan op het hele lichaam voorkomen, maar meestal is dit op het hoofd of in de nek. Het kan ook zijn dat een kind meerdere aardbeivlekjes heeft en de grootte daarvan kan variëren.

 

Is behandeling nodig?

Hoewel het soms kan opvallen, is er meestal geen reden tot zorgen. Meer dan 95 procent van de aardbeivlekken verdwijnt vanzelf voordat een kind tien jaar oud is. Na vijf jaar is de vlek al in de helft van alle gevallen verdwenen. Wel kan het zijn dat er daarna pigmentvlekken of kleine littekens zichtbaar blijven op de huid van je kind.

Maak je je zorgen om de aardbeivlek, groeit hij heel snel of zie je ontstekingen? Neem dan contact op met je huisarts.
 

Bron: Huidhuis & Wilhelmina Kinderziekenhuis