Editorial Sara: ‘Mijn zoon bleef erbij: hij wilde weten hoe het écht zat met Sinterklaas’

03.12.2018 15:50
Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

Ko begint in de zomer al met verlanglijstjes. Want ook al wankelt zijn geloof een beetje, wensen genoeg. Het voorgaande jaar had ik elke Sinterklaas­twijfel nog vakkundig de kop ingedrukt. Helemaal gezien de scheiding van zijn ouders, leek het me niet fraai als er nóg een instituut zou sneuvelen.
 

‘Sinterklaas weet gewoon alles’

Maar deze zomervakantie was Ko vasthoudend. En hij had nagedacht. “Mam. Die vissenknuffel die ik van Sinterklaas kreeg hè. Ik had niet op mijn verlanglijst gezet dat ik ’m wilde. Ik had het ook niet in een brief in m’n schoen gedaan. Die enige die het wist was jij, omdat ik het had gezegd toen we de knuffel zagen in de Artis­winkel.” Ik probeerde wat te sussen met een ‘Sinterklaas weet gewoon alles’. Maar ook de dagen erna bleef hij erbij, hij wilde weten hoe het écht zat. Ik appte zijn vader of het hem ook oké leek Ko nu maar eens in te wijden. Die had nog de tip dat Ko het vast leuk zou vinden dat hij dan mocht meehelpen.
 

Het Sinterklaasgeheim

Dus die avond vertelde ik het Sinterklaas­geheim. Nou, niks teleurstelling. Ko was zo blij dat hij bijna licht gaf. Dat hij het nu eindelijk echt wist. En dat híj dan – in plaats van papa of mama – ’s avonds de helft van de appel bij de schoen mocht eten zodat het leek of het paard dat had gedaan.
 

Schoen zetten

Gister ging het weer (dat is er niet minder op geworden) over Sinterklaas. Ik vroeg ’m: “Ga je nog wel je schoen zetten nu je weet dat het niet echt is?” Hij keek me aan alsof ik gek was geworden. “Ja natuurlijk! Jij zet toch ook je schoen?” Ben ik wel blij dat ik nu niet meer ’s avonds op appels of wortels hoef te knagen alsof ik een paard ben. Dat besteed ik mooi uit aan Ko.
 

In Kek Mama 11-2018 lees je de verhalen van andere moeders over Sinterklaas. En hoe bijvoorbeeld de schoonmoeder van Amber het gewoon maar vast verraadde, aan haar kleinzoon van vijf. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >