Duurzame luiers voor duurzame ouders

16.03.2022 12:24
duurzame luiers baby

Per jaar zorgen baby’s voor veel plastic afval met hun vuile luiers. Niet gek, aangezien zij er gemiddeld 5 per dag dragen. Maar, dit is natuurlijk niet zo goed voor het milieu. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Uit welke opties kun je kiezen?

– In samenwerking met Kruidvat –

Klimaatneutraal begint bij jezelf

Het gaat zo makkelijk en snel: even de supermarkt of de drogist in en je grist een pak luiers mee voor je kleintje, want je bent bijna door de voorraad heen. Maar als je je bewuster bent van wat een luier aan plastic bevat en hoeveel luiers je per maand weggooit, denk je misschien wel twee keer na voor je naar de kassa loopt.

 

Nieuw: de duurzame wegwerpluier

Luiers zijn dus zeer vervuilend voor het milieu. Maar wat zijn de alternatieven?

Je kunt katoenen luiers gebruiken en die wassen. Super duurzaam: je kunt één luier namelijk heel vaak gebruiken. Echter, dit is voor de meeste ouders onpraktisch en tijdrovend.

Steeds meer fabrikanten brengen daarom duurzame luiers op de markt. Dit zijn wegwerpluiers, maar dan milieuvriendelijker dan de normale variant. Wat maakt ze duurzaam?

Een klimaatneutrale luier is gefabriceerd van natuurlijke ingrediënten. Denk hierbij aan suikerriet of van planten afkomstig cellulose. Maar ook het fabriceren van deze milieuvriendelijke luiers en de transport hiervan moet op een duurzame manier verlopen. Er mogen zo min mogelijk chemische stoffen vrijkomen bij de productie en ook de uitstoot van uitlaatgassen moet minimaal zijn. De noodzakelijke chemische stoffen die vrijkomen, moeten gecompenseerd worden.

 

Hoe zit het met de kwaliteit?

Je wilt heus wel je steentje bijdragen aan een duurzamere samenleving. Maar je wilt wel nog steeds het beste voor je baby. Eco-luiers worden gelukkig op zo’n manier gemaakt dat ze net zo huidvriendelijk en zacht zijn als gewone luiers.

 

Op welke manier herken je een eco-luier?

Of een luier duurzaam is, kun je zien aan een keurmerk op de verpakking. In Europa is dit het EU Ecolabel. Als dit label op de verpakking staat, voldoet het aan de eisen die de EU stelt aan een milieuvriendelijke luier.

 

Kijk hier voor meer informatie over de eerste klimaatneutrale luier.