Door al die lockdowns is een normaal gesprek aanknopen ineens een uitdaging. Ook voor kinderen. Rachel Singer deed iets heel opmerkelijks, toen haar dochter plotseling verlegen werd.
Lees verder onder de advertentie
Het leven komt éindelijk weer op gang. En dat betekent dat onze agenda’s gevuld worden met verjaardagen, etentjes en borrels. Ook voor kinderen start alles weer op. En dat is best even wennen. Want hoe gaat zo’n face-to-face gesprek ook alweer? Als Rachels vijfjarige dochter wordt uitgenodigd om buiten te spelen met een vriendinnetje van het kinderdagverblijf is ze door het dolle. “Ze wipte vrolijk heen en weer in haar autostoeltje, maar eenmaal in het park bevroor ze.”
Lees verder onder de advertentie
Verlegen dochter
De normaal extraverte dochter van Rachel wist niet wat ze met de situatie – een groep kinderen en volwassenen in een park – aan moest. “Ze leek bang en hield mijn hand vast. Ik vroeg of ze haar vriendjes gedag wilde zeggen, maar ze weigerde enig contact.” Heel voorzichtig liep ze op de spelende kinderen af en vroeg bijna fluisterend of ze met haar wilden spelen. “Het antwoord was nee. Niemand wilde het spel onderbreken om met mijn dochter te spelen. Ik begreep het, maar het deed wel pijn.”
En zo stond Rachel even met de handen in het haar. “Moest ik het even aankijken? Met mijn kind in gesprek? Luisteren naar haar gevoelens? En toen besloot ik iets geks te doen: ik schopte mijn slippers uit en trok een sprintje naar de fontein voor wat waterpret. Daar stond ik, met een beslagen bril en zeiknat haar.” Rachels dochter twijfelt even, maar rent dan ook naar de fontein. Er komen steeds meer kinderen bij. “En daarmee was alle spanning verdwenen. Op dat moment besefte ik: het opvoeden van een kind is het vreemdste, zwaarste en leukste wat ik ooit gedaan heb.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.