wat-ziet-mijn-baby

Na de geboorte zien baby's alles wazig en nog geen kleur. Maar vanaf wanneer verandert dat? Wij zochten het voor je uit. En bekijk vooral de video onderaan - kun je voor één keer door de ogen van je kind kijken.

Pasgeboren baby

Zoals al eerder gezegd: een pasgeboren baby ziet bijna niets. Kleuren kan-ie amper onderscheiden en ook details zijn niet te zien. Wel zijn contrasten als zwart en wit duidelijk. Hoe groter het contrast, hoe beter het te zien is.

More content below the advertising

 

Maand 1

Vanaf deze maand wordt jouw haargrens interessant. Contouren worden langzaam maar zeker duidelijk en ook de eerste kleuren (vooral rood en groen) zijn nu beter te zien.

 

Maand 2

Het gezichtsvermogen van baby's is door het vele ‘oefenen’ nu al flink vooruit gegaan: ze zien steeds meer details en vaak lachen ze tussen maand 2 en 3 ook voor het eerst naar vertrouwde gezichten. Je haargrens is nu niet meer interessant, ogen zijn leuker.

 

Maand 3

Nu kunnen ze symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien en kleuren onderscheiden lukt ook al aardig.

 

Lees ook
VIDEO: een gewone dag door de ogen van moeder (én door de ogen van een kind) >

 

Maand 4

Rond de vierde maand gaan baby's diepte zien: een ontwikkeling die samengaat met het grijpen naar voorwerpen.

 

Maand 5 en maand 6

Nu een baby diepte kan zien, kan-ie ook sneller bewegende objecten volgen én verbetert de oog-handcoördinatie. Gevolg: kinderen stoppen nu van alles en nog wat in hun mond.

 

Maand 7

Na een halfjaar kunnen baby's mensen en dingen herkennen aan de andere kant van de kamer. Met ongeveer een jaar is het zicht bijna even goed als dat van jou. Wel missen ze nog wat visuele finesses - inschatten hoe hard een auto komt aanrijden, bijvoorbeeld. Maar dat vinden zelfs basisschoolkinderen nog moeilijk: rond een jaar of 7 is ook dit beter ontwikkeld.

 

Met eigen ogen zien hoe jouw baby de wereld in kijkt? Dat kan. Met deze tool, of door onderstaande video.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

  • Pijn in je onderrug
  • Zwangerschapsstriemen
  • Zwangerschapsmasker
  • Kramp in je benen
  • Slapeloosheid
  • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >