Dit is waarom moeders soms over de rooie gaan

17.04.2019 09:01
waarom moeders over de rooie gaan Beeld: Shutterstock

Soms helpt tot tien tellen simpelweg niet meer. En dan flipt blogger Christine volledig de pan uit tegen haar kinderen. Daar baalt ze van, maar het is nu eenmaal niet anders. In een rake post legt ze uit hoe het allemaal zo ver komt. 

De keuken was een troep, overal lagen vuile sokken en uitgetrapte schoenen, de vieze vaat stond nog op tafel. En toen plaste de hond op de vloer en begon er een kind te huilen. Er knapte iets bij Scary Mommy-blogger Christine Organ. Schreeuwend stuurde ze haar kinderen naar hun kamer. “Dit is waarom moeders soms flippen. We zijn het beu om continu te zeggen dat de kinderen hun verdomde kleren moeten opruimen, de toiletbril omlaag moeten doen en hun vervloekte telefoon eens moeten wegleggen. Het emotionele gewicht van het hele gezin moeten dragen is vermoeiend.”
 

Soms is het allemaal teveel

Voordat ze kinderen kreeg, had Christine er geen idee van dat ze zó ontzettend woedend kon worden – ze zag zichzelf als een redelijk en stabiel mens. Maar dat is veranderd. “Meestal wordt een woedeaanval getriggerd door de algemene chaos en onvoorspelbaarheid die bij het moederschap hoort. Door áltijd teveel op mijn bordje hebben liggen. Door de dingen niet onder controle te hebben. Het is soms gewoon allemaal teveel. De mentale last van het ouderschap wordt onderschat, want de impact daarvan is enorm groot, maar tegelijkertijd moeilijk om uit te leggen aan anderen.”
 

Lees ook:
Dit zijn de geheimen van ‘perfecte’ moeders >

 

Hart onder de riem

Christine eindigt met de conclusie: “Er ligt een constante druk op ouders – vooral op moeders – om alles voor iedereen te zijn. Iedereen heeft een oordeel over je, soms voelt het alsof je niets goed kunt doen. Het is uitputtend.” De blogger steekt anderen een hart onder de riem: “Lieve vrienden, als je voelt dat je over de rooie gaat, wees dan lief voor jezelf. Je hebt gelijk, en je bent niet gek aan het worden. Je draagt een zware last die je soms laat vallen. Raap jezelf daarna op, huil op de badkamervloer, bied je excuses aan als dat nodig is en ga daarna gewoon weer door om je fantastische, stoere ‘ik’ te zijn.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >