‘Dit is waarom ik mijn dochter mijn excuses aanbood’

11.07.2018 07:47
excuses vader dochter Beeld: Pixabay

Vader Clint Edwards probeert zijn kinderen al van jongs af aan zelfstandigheid bij te brengen, maar dat lukt niet altijd. En dan schiet hij wel eens uit z’n slof.

Op Scary Mommy schrijft hij: ‘Ik viel uit tegen mijn dochter, wat ik niet had moeten doen.’

 
Vaatdoekjes

Toen Aspen, de vierjarige dochter van Clint, laatst een beker sap omgooide, flipte hij. ‘Het was één puinhoop’, vertelt hij. ‘Ik had boven net nieuwe planken opgehangen en mijn 11-jarige zoon Tristan zou mijn dochter in de gaten houden. ‘Wat dacht je? Waarom schoot je haar niet te hulp?’, riep ik kwaad.’ Het gevolg: zoonlief rolde met zijn ogen en zijn dochter begon te brullen. ‘Ik kon toen ook wel janken’, zegt Clint. Net toen hij de boel wilde gaan opruimen, viel hem iets op. ‘Op de grond, onder de tafel, zag ik twee vaatdoekjes, badend in het sap. Eén daarvan had Aspen in haar rechterhand. ‘Probeer je je rotzooi op te ruimen?’, beet ik haar toe. Toen keek ze op en gaf ze me de zieligste, meest trieste hoofdknik die ik ooit had gezien.’

 

Lees ook:
Van achter het behang tot over je oren: handboek voor relaxed opvoeden >

 

Vallen en opstaan

Clint probeert zijn kinderen zoveel mogelijk zelfstandig te laten zijn. ‘Ik heb mijn dochter geleerd haar eigen tussendoortjes te halen als ze honger heeft en dat ze haar wasgoed zelf in de mand moet doen. Nu schonk ze zelf haar sap in en maakte ze er een puinhoop van – maar ze probeerde het wél zelf.’ Clint realiseerde zich dat hij ten onrechte uitviel tegen z’n dochter en maakte excuses. ‘Als ouder wil je dat je kinderen risico’s nemen, vallen en weer opstaan. Maar wanneer ze dat doen en het levert ons meer werk op, dan vergeten we dat fouten maken een groot deel is van hun ontwikkeling. Je moet niet uit je slof schieten of dingen zeggen die je niet zou moeten zeggen. Als vader weet ik niet alles. Net als mijn kinderen zich ontwikkelen tot volwassenen, ontwikkel ik me als ouder.”

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >