Dit moet je weten over zwembandjes

26.08.2019 09:00
alles wat je moet weten zwembandjes

Voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen zijn ze onontbeerlijk (en soms zelfs verplicht): zwembandjes. Zo gebruik je ze en dit zijn de alternatieven.

Waarom zwembandjes gebruiken?

Het wordt door de Consumentenbond aangeraden om zwembandjes te gebruiken bij kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. Zwembandjes blaas je op en schuif je om de bovenarmen van je kind. Let erop dat ze stevig vastzitten en dus niet makkelijk afglijden. Ze zorgen ervoor dat je kind minder makkelijk kopje onder gaat – uiteraard is ouderlijk toezicht alsnog nodig.

De Consumentenbond raadt aan om zwembandjes (of eigenlijk: zwemvleugels) te gebruiken die voldoen aan de EN13138. Veel recreatieve ‘speelgoed’ zwembandjes voldoen hier niet aan, maar let er dan op dat ze wel de code EN15649 dragen. Deze norm geldt voor opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water, oftewel: opblaasbanden, zwembandjes en zwemzitjes met een decoratieve opdruk.

Lees hier alles wat je moet weten over zwemles voor kinderen >

Vanaf welke leeftijd?

Baby’s zitten vaak in een zwemzitje: een soort band met zitje waarin de baby in het water ‘hangt’. Uit onderzoek van de Duitse Consumentenbond blijkt dat het hierbij oppassen geblazen is: sommige van deze zitjes kantelen te makkelijk om. Vanaf twee jaar worden meestal zwembandjes aangeraden. Hierbij kan een kind vrijelijk rondspartelen en al wat vertrouwder raken met water. Er zijn zwembandjes te koop voor verschillende leeftijden en gewichtsklassen.

Tot wanneer?

Het wordt aangeraden om de zwembandjes te gebruiken tot je kind goed en zelfstandig kan zwemmen. De beste zwembandjes hebben meerdere luchtkamers. Als er dan eentje lek is, blijft je kind toch drijven. Zorg ervoor dat je kind altijd de zwembandjes draagt, ook als er niet gezwommen wordt. Mocht je kind tijdens het spelen toch in het water belanden, dan hoef je niet meteen in paniek te raken.

Een paar tips:

1. De klassiekers

Oerdegelijk en comfortabel, met deze klassiekers kom je vast uit de voeten.

2. Zwemmen met Elsa en Anna

Deze twee meiden zorgen ervoor dat jouw kiddo met z’n kopje boven blijft. Liever Paw Patrol of Hello Kitty zwembandjes om die armpjes? Kan gewoon!

3. Tussen de dieren

Van stoere zwaard- en walvissen, een dino of ander stoer dier gaat menig kinderhartje sneller kloppen.

4. Lekker printje

Panterprintje hier, streepje daar. Of een gezellig bloemetje kan nooit kwaad, toch?

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.