Voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen zijn ze onontbeerlijk (en soms zelfs verplicht): zwembandjes. Zo gebruik je ze en dit zijn de alternatieven.
Lees verder onder de advertentie
Waarom zwembandjes gebruiken?
Het wordt door de Consumentenbond aangeraden om zwembandjes te gebruiken bij kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. Zwembandjes blaas je op en schuif je om de bovenarmen van je kind. Let erop dat ze stevig vastzitten en dus niet makkelijk afglijden. Ze zorgen ervoor dat je kind minder makkelijk kopje onder gaat – uiteraard is ouderlijk toezicht alsnog nodig.
Lees verder onder de advertentie
De Consumentenbond raadt aan om zwembandjes (of eigenlijk: zwemvleugels) te gebruiken die voldoen aan de EN13138. Veel recreatieve ‘speelgoed’ zwembandjes voldoen hier niet aan, maar let er dan op dat ze wel de code EN15649 dragen. Deze norm geldt voor opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water, oftewel: opblaasbanden, zwembandjes en zwemzitjes met een decoratieve opdruk.
Baby’s zitten vaak in een zwemzitje: een soort band met zitje waarin de baby in het water ‘hangt’. Uit onderzoek van de Duitse Consumentenbond blijkt dat het hierbij oppassen geblazen is: sommige van deze zitjes kantelen te makkelijk om. Vanaf twee jaar worden meestal zwembandjes aangeraden. Hierbij kan een kind vrijelijk rondspartelen en al wat vertrouwder raken met water. Er zijn zwembandjes te koop voor verschillende leeftijden en gewichtsklassen.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer?
Het wordt aangeraden om de zwembandjes te gebruiken tot je kind goed en zelfstandig kan zwemmen. De beste zwembandjes hebben meerdere luchtkamers. Als er dan eentje lek is, blijft je kind toch drijven. Zorg ervoor dat je kind altijd de zwembandjes draagt, ook als er niet gezwommen wordt. Mocht je kind tijdens het spelen toch in het water belanden, dan hoef je niet meteen in paniek te raken.
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips:
1. De klassiekers
Oerdegelijk en comfortabel, met deze klassiekers kom je vast uit de voeten.
2. Zwemmen met Elsa en Anna
Deze twee meiden zorgen ervoor dat jouw kiddo met z’n kopje boven blijft. Liever Paw Patrol of Hello Kitty zwembandjes om die armpjes? Kan gewoon!
3. Tussen de dieren
Van stoere zwaard- en walvissen, een dino of ander stoer dier gaat menig kinderhartje sneller kloppen.
4. Lekker printje
Panterprintje hier, streepje daar. Of een gezellig bloemetje kan nooit kwaad, toch?
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Lisa van den Akker (34) is moeder van vier kinderen én hoofdredacteur van Kek Mama. Regelmatig schrijft ze een column over haar avonturen en gedachtes als moeder van een gezellig, maar ook chaotisch gezin.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.