Dit moet je weten over een koortsstuip bij je kind

22.09.2020 11:12
koortsstuip kind Beeld: Shutterstock

Als je kind koorts heeft, gaat dat meestal vanzelf over. Maar verstijft hij plotseling en begint hij te schokken? Dan heeft hij een koortsstuip. Wat er dan gebeurt en wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Bij een koortsstuip krijgt je kind strekkramp: hij verstijft plotseling helemaal en begint daarna met beide armen en benen heftig te schokken. Het kan zelfs zijn dat je kind even ophoudt met ademen.

Een koortsstuip ontstaat meestal als de koorts net begint op te komen. Het kan dus plotseling gebeuren als je nog niet wist dat je kind koorts had.
Het komt het vaakst voor bij kinderen rond de 1,5 jaar, maar kan optreden van zes maanden tot zes jaar. Daarna groeit je kind er overheen. Heeft hij al eens een koortsstuip gehad? Dan kan hij die bij een volgende koortsperiode nogmaals krijgen.
 

Hoelang duurt een koortsstuip?

Meestal een paar minuten en de aanval gaat vanzelf weer over. Daarna is je kind vaak nog suf en niet goed aanspreekbaar. Na een uur gaat dat beter, maar kan het zijn dat hij nog wel een tijd huilt of onrustig is.

Lees ook:
Koorts bij kinderen: de feiten >

 

Kan het kwaad?

Het ziet er niet prettig uit, maar een koortsstuip is ongevaarlijk. Ook is het geen teken van epilepsie (waarbij het lichaam ook gaat schokken).
Wel hebben kinderen een iets verhoogde kans op het krijgen van epilepsie als ze meerdere koortsstuipen hebben gehad.
 

Wat kun je zelf doen?

Als je kind een koortsstuip krijgt, probeer dan rustig te blijven en haal met je vinger de mond van je kind leeg, zodat hij goed kan blijven ademen.
Leg hem op zijn zij, zodat hij zich niet kan verslikken, en zorg ervoor dat hij niet kan vallen.

Bel in alle gevallen meteen je huisarts, ook als het schokken al is gestopt. Vertel wat er aan de hand is en omschrijf goed wat je ziet: heeft je kind aan beide armen en benen trekkingen, of alleen aan één arm of been? 

In principe is medicatie niet nodig, omdat de koortsstuip meestal vanzelf weer over gaat. Als dit niet het geval is zodra de huisarts arriveert, kan die je kind een medicijn geven om de koortsstuip te stoppen.

Bron: Thuisarts.nl
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >