Dit moet je doen als je kind een bloedneus krijgt

29.10.2018 11:37
Beeld: Shutterstock

Kinderen krijgen vaak een bloedneus. Moet je de neus van je kind dan dichtknijpen en zijn hoofd naar achteren buigen, of juist naar voren? Wij leggen ’t je uit.

Wat is een bloedneus?

Bij een bloedneus stroomt er bloed uit één of beide neusgaten. Omdat de keel in verbinding staat met je neus, proef je vaak ook wat bloed. Kinderen hebben er veel vaker last van dan volwassenen, omdat ze een kleinere neus hebben. De bloedvaatjes zijn dus kleiner en dunner en raken gemakkelijker beschadigd.

Hoe ontstaat een bloedneus?

Bij letsel of bijvoorbeeld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, kan een bloedneus ontstaan. Bij kinderen gebeurt dat sneller: bijvoorbeeld als je kind druk uitoefent, zoals op het toilet, of een woede-uitbarsting krijgt. Dat lijkt onschuldig, maar het kan al genoeg zijn om zijn neus te laten bloeden. Ook kan er een bloedneus ontstaan omdat er een voorwerp, zoals een knikker of ander klein speelgoed, in de neus is gepeuterd of als je kind een bijvoorbeeld een bal tegen zijn gezicht heeft gehad.

 

Lees ook:
VIDEO: Dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

Wat doe je er aan?

Hoewel het schrikken is als de neus van je kind plotseling gaat bloeden, is een bloedneus in principe niet gevaarlijk. Blijf rustig, stel je kind gerust en help hem: laat je kind rustig zitten en doe iets om hem af te leiden. Laat je kind zijn neus goed – maar voorzichtig – snuiten om achtergebleven bloedstolsels te verwijderen. Knijp daarna de neus net onder het neusbeen ongeveer 10 minuten dicht. Let op: buig het hoofd van je kind niet naar achteren, maar juist naar voren. Zo voorkom je dat het bloed verder zijn keel instroomt en er eventueel braakneigingen ontstaan. Laat je kind rustig ademhalen door zijn mond en als de bloeding gestopt is, moet hij zijn neus met rust laten.
Als het lang blijft bloeden, is het verstandig om de huisarts er even naar te laten kijken. Zitten er bloedvlekken op de kleding van je kind? Spoel het kledingstuk dan vooral niet af met warm of lauw water. Gebruik koud water en strooi er vervolgens wat zout overheen en laat dat intrekken. Daarna even kort spoelen in de wasmachine.

Hoe voorkom je een bloedneus?

Wat je in elk geval kunt doen, is de nagels van je kind regelmatig knippen. Dan zijn ze niet te scherp en kunnen ze bij neuspeuteren geen (extra) schade aanrichten en een bloedneus veroorzaken. Het beste is natuurlijk om je kind aan te leren om niet in zijn neus te peuteren en wanneer hij snuit, dat voorzichtig te doen. Zorg er ook voor dat de lucht in huis niet te droog is, want dat maakt het neusslijmvlies extra kwetsbaar.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >