Dit moet je doen als je kind een berenklauw heeft aangeraakt

15.08.2018 12:10
kind berenklauw aangeraakt Beeld: Pixabay

Het aanraken van een berenklauwplant kan zeer pijnlijk zijn. En vooral kinderen komen er tijdens het spelen nogal eens mee in aanraking. Zo herken je deze plant en zo behandel je een berenklauwwond bij kinderen.

Berenklauw herkennen

Goed om te weten: er zijn twee soorten berenklauw, namelijk de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw wordt normaal zo’n 90 tot 150 cm hoog, en de grote variant kan wel doorgroeien tot zo’n vier meter hoog. Opvallend aan deze plant zijn de grote, ‘behaarde’ bladeren. Deze bladeren lijken een beetje op klauwen, vandaar dus de naam berenklauw. Als de plant in bloei staat, komen er witte bloemetjes tevoorschijn.

 

Gevaarlijk voor kinderen

De berenklauw kan gevaarlijk zijn voor kinderen. De plant groeit vaak op veldjes en andere plekken waar kinderen spelen. De aanraking met deze plant kan voor pijnlijke wonden zorgen. Dit komt doordat er furocoumarinen in het sap van de berenklauw zitten. Dit sap zorgt ervoor dat je huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht, er kunnen zelfs brandwonden door ontstaan. De verwondingen zullen bij zonnig weer dus ernstiger zijn dan bij bewolking. Als de huid ermee in aanraking is gekomen, kan het 24 uur duren voordat het pijn gaat doen. Er komen rode branderige plekken op de huid. Deze plekken worden steeds pijnlijker en kunnen gaan zwellen. Soms ontstaan er zelfs brandblaren.

 

LEES OOK
‘Ga niet met je kind van de glijbaan’ >

 

Berenklauwwond behandelen

Heeft jouw kind een berenklauw aangeraakt? Zorg dan dat hij onmiddellijk uit de zon gaat, aangezien het sap reageert op zonlicht. Spoel de huid langdurig af met lauw water en wat zeep. Snel reageren kan het ontstaan van wonden voorkomen. Ontstaan er toch brandwonden en blaren? Smeer de huid dan in met brandwondencrème en dek het af met een gaasje en pleister.

 

Berenklauw verwijderen

Heb je berenklauwen in je eigen tuin? Dan doe je er goed aan deze te verwijderen. Draag beschermende kleding, tuinhandschoenen en een beschermende bril als je de plant uitgraaft. Staat de plant op gemeentegrond, bijvoorbeeld bij een speeltuintje? Dan kan je de gemeente vragen deze te verwijderen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >