Dit kunnen ouders in het buitenland leren van de Nederlandse opvoeding

25.04.2017 10:55
ouders-buitenland-leren-nederlandse-opvoeding

Leuk weetje: uit recent onderzoek van UNICEF blijkt dat Nederlandse kinderen de gelukkigste ter wereld zijn. Amerikaanse kinderen bungelen onderaan het lijstje, dus vraagt het land zich af: wat kunnen wij van de Nederlandse opvoeding leren?

In het boek ‘The Happiest Kids in the World: How Dutch Parents Help Their Kids (and Themselves) by Doing Less’ worden een paar (leer)punten op een rij gezet.
 

1. ‘Quality time’

Oké, een beetje quality time met het gezin is natuurlijk fijn, maar je moet het er niet te dik bovenop leggen. Dit zorgt voor veel stress en geforceerd plannen. In plaats daar van besteden Nederlandse ouders op natuurlijke manier veel tijd aan samen eten met het gezin, samen relaxen en áls ze bezig zijn met hun eigen ding, dan spelen de kinderen vaak gewoon lekker in de buurt.
 

Lees ook
VIDEO: de Nederlandse opvoeding is voorbeeldig >

 

2. Zelfstandig

De sleutel van een Nederlandse opvoeding is volgens Amerika zelfstandigheid. Kinderen leren al op jonge leeftijd zelf te spelen, alleen in bomen te klimmen en alleen te fietsen. Het is niet zo dat wij in Nederland niet bang zijn voor risico’s, maar we zien het in perspectief. Bescherming is goed, maar niet té veel.
 

3. Geen prestatiedruk

Van kinderen in Nederland wordt niet verwacht dat ze al kunnen schrijven als ze 7 jaar zijn en ook krijgen ze vaak pas in hun tienerjaren huiswerk mee. En toch scoort de Nederlandse lesmethode hoog. Dit komt omdat het volgens de onderzoekers belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd nog niet zoveel stress ervaren: ze hoeven niet op een bepaalde leeftijd te trouwen en mogen hun eigen keuzes maken. Voldoende ontspanning, daar gaat het om.

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >