Deskundige legt uit: dit is waarom griezelen juist goed is voor een kind

26.10.2023 12:01
kind_bang_in_donker

Gillen, verstijven, wegrennen: dat zijn de meest voorkomende reacties van kinderen in een enge situatie, blijkt uit onderzoek. Toch is griezelen helemaal zo slecht nog niet. Een deskundige legt uit waarom.

29 procent van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar verstijven in een enge situatie, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Walibi. Een derde van de kinderen gilt het uit en 20 procent rent weg. Klinkt niet fijn, maar volgens kinder- en oudercoach Elliëtte Kreek is griezelen juist gezond.

Griezelen is gezond

De deskundige legt uit dat het bijdraagt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Zo leren ze het verschil tussen goed en kwaad en waarom het zo belangrijk is om behulpzaam te zijn. Ook krijgt hun zelfvertrouwen een boost, omdat ze angsten overwinnen. Bovendien hoort de emotie angst nu eenmaal bij het leven. “Hoe kun je je veilig en geborgen voelen, als je niet weet hoe het voelt om bang te zijn. Het is goed om kinderen te leren dat angst een emotie is die ze mogen voelen”, aldus Elliëtte.

Ontlading is belangrijk

Na het gillen, verstijven en wegrennen komt de ontlading. En dat is héél belangrijk, legt Elliëtte uit. Sterker nog: het is essentieel voor het verwerken van de enge situatie. De spanning verplaatst zich dan naar een plek in het brein waar het verwerkt kan worden. Hoe die ontlading eruitziet? Sommige kinderen moeten lachen of gaan rennen, anderen praten over de situatie. Volgens de deskundige is het enorm belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving leren omgaan met griezelen, zodat zij het verschil tussen echt en nep leren, emoties herkennen en die kunnen benoemen.

Lees ook: Nachtmerries bij kinderen: zo ga je ermee om

Tips van een deskundige

Halloween staat voor de deur, dus de horrorfilms, griezelige versiering en verkleedspullen vliegen je om de oren. Van plan om te griezelen met je kind? Dan heeft Elliëtte een paar tips voor je.

  • Check het onderwerp van dat griezelige boek, de film of het evenement, zoals de Spooky Days in Walibi. Is je kind als de dood voor heksen? Laat boeken over heksen dan even links liggen. Dat kan de angst alleen maar vergroten.
  • Vindt je kind het spannend? Praat met elkaar. Leg uit dat je kind veilig is, dat wat je in films ziet niet echt is, maar ook dat het oké is om bang te zijn. Kinderen jonger dan acht jaar zitten in de ‘magische fase’. “Het is dan belangrijk om je kind goed te monitoren tijdens angstige situaties en veiligheid te bieden zodat ze hun grenzen durven opzoeken”, adviseert ze.
  • Ook in het geval van nachtmerries is het belangrijk om te blijven praten. Alleen zo leert je kind goed omgaan met spannende situaties. En onthoud: nachtmerries gaan vanzelf voorbij.

Bron: Walibi

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.