Gillen, verstijven, wegrennen: dat zijn de meest voorkomende reacties van kinderen in een enge situatie, blijkt uit onderzoek. Toch is griezelen helemaal zo slecht nog niet. Een deskundige legt uit waarom.
Lees verder onder de advertentie
29 procent van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar verstijven in een enge situatie, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Walibi. Een derde van de kinderen gilt het uit en 20 procent rent weg. Klinkt niet fijn, maar volgens kinder- en oudercoach Elliëtte Kreek is griezelen juist gezond.
Griezelen is gezond
De deskundige legt uit dat het bijdraagt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Zo leren ze het verschil tussen goed en kwaad en waarom het zo belangrijk is om behulpzaam te zijn. Ook krijgt hun zelfvertrouwen een boost, omdat ze angsten overwinnen. Bovendien hoort de emotie angst nu eenmaal bij het leven. “Hoe kun je je veilig en geborgen voelen, als je niet weet hoe het voelt om bang te zijn. Het is goed om kinderen te leren dat angst een emotie is die ze mogen voelen”, aldus Elliëtte.
Lees verder onder de advertentie
Ontlading is belangrijk
Na het gillen, verstijven en wegrennen komt de ontlading. En dat is héél belangrijk, legt Elliëtte uit. Sterker nog: het is essentieel voor het verwerken van de enge situatie. De spanning verplaatst zich dan naar een plek in het brein waar het verwerkt kan worden. Hoe die ontlading eruitziet? Sommige kinderen moeten lachen of gaan rennen, anderen praten over de situatie. Volgens de deskundige is het enorm belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving leren omgaan met griezelen, zodat zij het verschil tussen echt en nep leren, emoties herkennen en die kunnen benoemen.
Halloween staat voor de deur, dus de horrorfilms, griezelige versiering en verkleedspullen vliegen je om de oren. Van plan om te griezelen met je kind? Dan heeft Elliëtte een paar tips voor je.
Check het onderwerp van dat griezelige boek, de film of het evenement, zoals de Spooky Days in Walibi. Is je kind als de dood voor heksen? Laat boeken over heksen dan even links liggen. Dat kan de angst alleen maar vergroten.
Vindt je kind het spannend? Praat met elkaar. Leg uit dat je kind veilig is, dat wat je in films ziet niet echt is, maar ook dat het oké is om bang te zijn. Kinderen jonger dan acht jaar zitten in de ‘magische fase’. “Het is dan belangrijk om je kind goed te monitoren tijdens angstige situaties en veiligheid te bieden zodat ze hun grenzen durven opzoeken”, adviseert ze.
Ook in het geval van nachtmerries is het belangrijk om te blijven praten. Alleen zo leert je kind goed omgaan met spannende situaties. En onthoud: nachtmerries gaan vanzelf voorbij.
Bron: Walibi
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Marlijn Weerdenburg (42), actrice, zangeres en presentatrice, deelt in een openhartig interview met het AD-weekendmagazine Mezza het persoonlijke verhaal over haar oudste zoon Teun, bij wie onlangs ADHD in zeer extreme vorm werd vastgesteld.
In het EO-programma Meer dan Verwacht zagen we het rauwe, eerlijke en soms heftige leven van Tatiana: een alleenstaande moeder van een drieling met een flinke rugzak. In de meest recente afleveringen vertelde ze openhartig over haar financiële problemen en de mogelijke stap richting de schuldsanering. Maar inmiddels is er veel veranderd. In een update in een […]
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms denk je dat je alles al voelt en weet tijdens je zwangerschap. Maar niets bereidt je voor op de onverwachte emoties die kunnen opduiken als anderen zich ineens mengen in iets dat voor jou zo persoonlijk voelt. Zoals het kiezen van de voornaam van je kind.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten.