zindelijkheidstraining peuter
Beeld: Pixabay

Het doel is duidelijk: weg met die luiers, en uiteindelijk zelfstandig naar de wc gaan. Zo maak je je peuter zindelijk in 5 stappen.

Sommige kinderen gaan als een tierelier, vinden luiers zelf ‘bah, vies!’ en zijn voor hun tweede verjaardag zindelijk, bij andere peuters is het een race tegen de klok voordat ze naar de basisschool gaan. En da’s allemaal heel normaal, net zoals het ene kind eerder doorslaapt, praat of loopt dan het ander. Uiteindelijk komt het allemaal goed (ooit een gezonde achttienjarige nog met een luier zien rondlopen? Nou dan). Hoe dan ook moet er vroeg of laat mee begonnen worden, de zindelijkheidstraining. Zo pak je dit aan:

 

1: Je kúnt beginnen met een potje in de kamer zetten

Vaak is het voor een kindje een kleine stap om hier -  al dan niet spelenderwijs – even op te gaan zitten en een plasje te laten lopen. Maar er zijn ook tegenstanders van het potje. Hun argument: ná het potje moet je kind weer aan de wc wennen. Dus eigenlijk ben je dan twee keer bezig met zindelijk maken. Goed punt. Dus als je peuter al interesse toont in de ‘echte’ wc, dan kan je het potje eventueel overslaan.

 

2: Werk met een beloningssysteem

Veel kinderen zijn daar supergevoelig voor. Vier alle kleine succesjes en geef complimentjes als het lukt. Maak het leuk voor ze om naar de wc te gaan, verleid ze met een extraatje. De klassieker: ze mogen een mooie sticker op een velletje plakken elke keer als ze naar de wc zijn geweest. Is het velletje vol? Dan kun je je kind belonen met een klein cadeautje of leuk uitje.

 

3: Timing is alles

Probeer als het even lukt om de zindelijkheidstraining in de zomer te plannen. Dan is het veel makkelijker om je kind in de blote billen of met alleen een onderbroekje aan te laten rondscharrelen. Op die manier is je kind zich ook sterker bewust van ‘ongelukjes’.

 

Lees ook
KIND: Je kind zindelijk maken? Opvoedkundige geeft handige tips >

 

4: Maak het ‘gewoon’ 

Kinderen vinden het heel fijn om te weten waar ze aan toe zijn, zeker in spannende tijden als ze iets nieuws aan het leren zijn. Ontwikkel dus een vertrouwde routine voor ze: vaste tijden waarop ze naar de wc (of op het potje) gaan. Bijvoorbeeld na de maaltijden, na het slaapje en voordat jullie de deur uitgaan. Zo wordt het voor je peuter steeds normaler om naar de wc te gaan.

 

5: Geef het de tijd

Overhaast niets, want dat veroorzaakt alleen maar stress bij zowel jezelf als je kind. Verwacht niet te veel: poepen zal je peuter bijvoorbeeld niet meteen op de wc doen, veel kinderen beginnen met plasjes en doen pas later de grote boodschap op de wc. Wordt niet boos als het niet meteen lukt. Ook is het heel normaal dat kinderen eerst overdag zindelijk zijn en daarna – meestal binnen 6 maanden - pas ’s nachts. Take it easy en blijf positief. En vier het samen uitgebreid als die enorme mijlpaal is bereikt.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Julia en de ruziënde ouders van Job.

Woensdagavond, zeven uur. Tegenover me zitten de ouders van zesjarige Job. Hij is universitair docent, zij advocaat. Hun stoelen staan zo ver mogelijk uit elkaar. Ze zijn net gescheiden. Ik friemel nerveus aan mijn kettinkje. Ze zijn bijna twintig jaar ouder dan ik; ik kom vers van de leraren opleiding. Het is niet de enige reden dat ik tegen dit gesprek opzie. Een paar dagen eerder hebben ze een scene getrapt op het volle schoolplein. Job stond er lijkbleek bij. Daarom heb ik ze gevraagd te komen praten.
 

Oorlog in mijn klaslokaal

Als ik naar hun strakke gezichten staar, denk ik: wat kan ik ze in godsnaam vertellen wat ze zelf niet bedacht hebben? Dan zie ik het verdrietige gezichtje van Job voor me. Ik moet voor hem opkomen. “Die ruzie op het schoolplein had niet mogen plaatsvinden”, zegt de vader. De moeder knikt. Ik haal opgelucht adem. Misschien wordt het makkelijker dan ik dacht. Dan vraagt de vader of hij het gebeuren mag toelichten. Per ongeluk zeg ik ja. Binnen de kortste keren is het oorlog in mijn klaslokaal. Vader verwijt moeder hem tegen de afspraken in het huis uit te hebben gezet omdat zij besloten heeft het te kopen. Moeder zegt dat hij haar ’s nachts belt en stalkt. Hij klaagt dat ze de kinderen tegen hem opzet. De verwijten vliegen als kogels heen en weer. 

De twee lijken niet meer door te hebben dat ik ook in het lokaal ben. Ik begin te begrijpen hoe Job zich moet voelen. Job. Hij was de makkelijkste kleuter van de wereld toen ik hem les gaf in groep 1. Nu slaat hij klasgenootjes, scheldt ze uit en luistert niet naar me. Hij blijft een kwartier weg als hij naar de wc moet, zodat ik hem overal moet gaan zoeken. Soms is hij overdreven positief, in een taal die te wijs is voor zijn leeftijd. Dan zegt hij: “Eet smakelijk, lieve juf.” Of: “Jij bent echt de liefste juf.”
 

Lees ook
Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

"U maakt hem kapot"

In gedachten hoor ik hem tegen zijn ruziënde ouders om de beurt zeggen: “Jij bent de allerliefste.” Te midden van het ouderlijke gescheld voel ik boosheid opkomen. Ik zou het liefst op de tafel slaan en roepen: “U maakt hem kapot!” Maar ik mag geen partij kiezen. “Mevrouw, meneer, mag ik uw aandacht?” vraag ik. Ik moet gillen om boven ze uit te komen. Ze kijken me verdwaasd aan. “Het spijt me. Ik word een beetje door u aan gestoken geloof ik.”

Er gebeurt een klein wonder: ze kijken geamuseerd. “Hoe denkt u dat deze situatie voor Job is?” vraag ik. Ik vertel waarom ik me grote zorgen maak over Job. Ik ben niet meer geïntimideerd, de rollen zijn omgedraaid, ik praat en praat. Als ik op hou kijken de twee geschrokken en bedremmeld. En dan komt er voorzichtig een normaal gesprek op gang. Het lijkt wel of ze wakker zijn geschud.

Desgevraagd zeggen ze beiden dat ze mijn observaties herkennen. En dat ze dolgraag de oude Job terug willen. En dat ze vanuit de grond van hun hart willen proberen hun verstoorde verhoudingen opzij te zetten waar het Job betreft. Ik stel voor dat we daartoe een aan onze school verbonden therapeut in de arm nemen. Ze nemen het met beide handen aan. Bij het weggaan helpt de vader de moeder in haar jas. Ik kijk ze voldaan na. Het zijn écht keurige mensen, denk ik.

 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >