zindelijkheidstraining peuter
Beeld: Pixabay

Het doel is duidelijk: weg met die luiers, en uiteindelijk zelfstandig naar de wc gaan. Zo maak je je peuter zindelijk in 5 stappen.

Sommige kinderen gaan als een tierelier, vinden luiers zelf ‘bah, vies!’ en zijn voor hun tweede verjaardag zindelijk, bij andere peuters is het een race tegen de klok voordat ze naar de basisschool gaan. En da’s allemaal heel normaal, net zoals het ene kind eerder doorslaapt, praat of loopt dan het ander. Uiteindelijk komt het allemaal goed (ooit een gezonde achttienjarige nog met een luier zien rondlopen? Nou dan). Hoe dan ook moet er vroeg of laat mee begonnen worden, de zindelijkheidstraining. Zo pak je dit aan:

 

1: Je kúnt beginnen met een potje in de kamer zetten

Vaak is het voor een kindje een kleine stap om hier -  al dan niet spelenderwijs – even op te gaan zitten en een plasje te laten lopen. Maar er zijn ook tegenstanders van het potje. Hun argument: ná het potje moet je kind weer aan de wc wennen. Dus eigenlijk ben je dan twee keer bezig met zindelijk maken. Goed punt. Dus als je peuter al interesse toont in de ‘echte’ wc, dan kan je het potje eventueel overslaan.

 

2: Werk met een beloningssysteem

Veel kinderen zijn daar supergevoelig voor. Vier alle kleine succesjes en geef complimentjes als het lukt. Maak het leuk voor ze om naar de wc te gaan, verleid ze met een extraatje. De klassieker: ze mogen een mooie sticker op een velletje plakken elke keer als ze naar de wc zijn geweest. Is het velletje vol? Dan kun je je kind belonen met een klein cadeautje of leuk uitje.

 

3: Timing is alles

Probeer als het even lukt om de zindelijkheidstraining in de zomer te plannen. Dan is het veel makkelijker om je kind in de blote billen of met alleen een onderbroekje aan te laten rondscharrelen. Op die manier is je kind zich ook sterker bewust van ‘ongelukjes’.

 

Lees ook
KIND: Je kind zindelijk maken? Opvoedkundige geeft handige tips >

 

4: Maak het ‘gewoon’ 

Kinderen vinden het heel fijn om te weten waar ze aan toe zijn, zeker in spannende tijden als ze iets nieuws aan het leren zijn. Ontwikkel dus een vertrouwde routine voor ze: vaste tijden waarop ze naar de wc (of op het potje) gaan. Bijvoorbeeld na de maaltijden, na het slaapje en voordat jullie de deur uitgaan. Zo wordt het voor je peuter steeds normaler om naar de wc te gaan.

 

5: Geef het de tijd

Overhaast niets, want dat veroorzaakt alleen maar stress bij zowel jezelf als je kind. Verwacht niet te veel: poepen zal je peuter bijvoorbeeld niet meteen op de wc doen, veel kinderen beginnen met plasjes en doen pas later de grote boodschap op de wc. Wordt niet boos als het niet meteen lukt. Ook is het heel normaal dat kinderen eerst overdag zindelijk zijn en daarna – meestal binnen 6 maanden - pas ’s nachts. Take it easy en blijf positief. En vier het samen uitgebreid als die enorme mijlpaal is bereikt.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >