Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord 

Wij lopen ’s avonds op kousenvoeten door ons huis omdat onze dochter van negen maanden moeite heeft met slapen. Als ze eindelijk slaapt, gaan de pubers van onze buren chillen in de tuin. Ze draaien dan hiphopmuziek waarvan de baby wakker schrikt. Toen ik de buurvrouw vroeg of de muziek zachter mocht, zei ze dat we in een hutje op de hei moeten gaan wonen en dat zij het gehuil van ons kind ook moeten verdragen.
 

Tante Els stofzuigde doodleuk de babykamer waarin haar babyzoon lag te slapen. En u mag blij zijn dat u niet naast Roué Verveer woont, auteur van het geweldige boek Opvoeden op zijn Surinaams. Citaat: ‘Kent u dat, mensen die fluisteren: ‘Ssst, mijn kind slaapt’? Niet bij mij thuis. Als mijn gasten fluisteren vraag ik of ze niet goed bij hun hoofd zijn. Kinderen moeten overal kunnen slapen.’
 

Dropje 'Elske'

Verveer neemt zijn baby mee naar feestjes met muziek. ‘Het kind valt in slaap. Ergens. Vroeg of laat. Of het wil of niet.’ Als tante Do carnaval viert in Maastricht treft ze ’s avonds laat altijd baby’s die in versierde kinderwagens meedoen aan de polonaise. Ze slapen zo stoïcijns door de muziek heen dat ze zich weleens afvraagt of er een dropje ‘Elske’ in hun flesje is gedaan. Misschien hebben ze het huilen opgegeven omdat het geen zin heeft bij al dat lawaai. (Houdt u van carnaval? Dan zou u het eens kunnen uitproberen. Misschien met wat baby-oordopjes ter bescherming van de kersverse trommelvliesjes, die bestaan.)
 

Een oplossing

Van hieruit kunnen we niet beoordelen hoeveel geluid de buurpubers precies maken. Staat de muziek tot een uur of elf op beschaafd niveau, dan neigen we naar het standpunt van uw buurvrouw. Een baby kan niet de hele buurt dicteren. Mogen we bij u langskomen om het te beoordelen? Nodig dan ook de buren uit en schenk een glaasje wijn. Zoiets moet borrelend worden opgelost. Je wil niet hoeven verhuizen wegens een burenruzie veroorzaakt door een onschuldig babymeisje.

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >