Sabine Geurten (43) is chef beeld en woont samen met haar dochter Liv (10) in Amsterdam. Voor de modespecial van Kek Mama schreef ze een column.

Toen Liv nog een klein Livje was, kon ik haar heerlijk aankleden zoals ik wilde. Lekker tuttig klassiek, veel grijs en mooi simpel. Online shoppen bestond nog niet en het liefst kocht ik alles op vakantie in Frankrijk en Italië. Tot de nacht waarop er een klein ongelukje gebeurde en ik haar een schone pyjama aantrok. Ze raakte volledig over haar toeren en omdat ze nog niet kon praten, duurde het zeker twintig minuten voor ik erachter was wat er nou eigenlijk aan de hand was. Wat bleek: ze vond de pyjama stom en ze wilde een andere aan. Die nacht werd haar eigen modevisie geboren.

En hoe ga je daarmee om als moeder/moderedacteur/stylist? Ik dacht aan de woorden van een collega, moeder van drie kinderen, die ooit zei: “Choose your battles.” Woorden waaraan ik terugdacht als ze weer een combinatie droeg waarbij ik alleen maar kon slikken.

De afgelopen tien jaar heb ik al veel bijzondere stijlperiodes voorbij zien komen. We hebben de ‘alles met een prinses erop’-fase gehad. De Hello Kitty-fase, de ‘alles wat glimt en synthetisch is, is mooi’-fase en als laatste de ‘ik kleed me maar alvast als een zestienjarige’-fase.

Ik slikte en hield mezelf maar voor dat zij zich mooi en prachtig voelde en dat dat vast goed zou zijn voor haar zelfvertrouwen. En nu… zitten we in een fase waarin ze zich echt superleuk en cool kleedt en ik vol trots naar haar kijk. En ben ik, met terugwerkende kracht, erg blij met het advies van die ene collega. Want hoe mooi is het om je eigen stijl te ontwikkelen en trots te zijn op wie je bent, mede door de kleding die je draagt? Heel mooi en eigenlijk heel eenvoudig.

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >