Sabine Geurten (43) is chef beeld en woont samen met haar dochter Liv (10) in Amsterdam. Voor de modespecial van Kek Mama schreef ze een column.

Toen Liv nog een klein Livje was, kon ik haar heerlijk aankleden zoals ik wilde. Lekker tuttig klassiek, veel grijs en mooi simpel. Online shoppen bestond nog niet en het liefst kocht ik alles op vakantie in Frankrijk en Italië. Tot de nacht waarop er een klein ongelukje gebeurde en ik haar een schone pyjama aantrok. Ze raakte volledig over haar toeren en omdat ze nog niet kon praten, duurde het zeker twintig minuten voor ik erachter was wat er nou eigenlijk aan de hand was. Wat bleek: ze vond de pyjama stom en ze wilde een andere aan. Die nacht werd haar eigen modevisie geboren.

En hoe ga je daarmee om als moeder/moderedacteur/stylist? Ik dacht aan de woorden van een collega, moeder van drie kinderen, die ooit zei: “Choose your battles.” Woorden waaraan ik terugdacht als ze weer een combinatie droeg waarbij ik alleen maar kon slikken.

More content below the advertising

De afgelopen tien jaar heb ik al veel bijzondere stijlperiodes voorbij zien komen. We hebben de ‘alles met een prinses erop’-fase gehad. De Hello Kitty-fase, de ‘alles wat glimt en synthetisch is, is mooi’-fase en als laatste de ‘ik kleed me maar alvast als een zestienjarige’-fase.

Ik slikte en hield mezelf maar voor dat zij zich mooi en prachtig voelde en dat dat vast goed zou zijn voor haar zelfvertrouwen. En nu… zitten we in een fase waarin ze zich echt superleuk en cool kleedt en ik vol trots naar haar kijk. En ben ik, met terugwerkende kracht, erg blij met het advies van die ene collega. Want hoe mooi is het om je eigen stijl te ontwikkelen en trots te zijn op wie je bent, mede door de kleding die je draagt? Heel mooi en eigenlijk heel eenvoudig.

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >