De alles-met-een-prinses-erop fase

01.09.2015 13:57

Sabine Geurten (43) is chef beeld en woont samen met haar dochter Liv (10) in Amsterdam. Voor de modespecial van Kek Mama schreef ze een column.

Toen Liv nog een klein Livje was, kon ik haar heerlijk aankleden zoals ik wilde. Lekker tuttig klassiek, veel grijs en mooi simpel. Online shoppen bestond nog niet en het liefst kocht ik alles op vakantie in Frankrijk en Italië. Tot de nacht waarop er een klein ongelukje gebeurde en ik haar een schone pyjama aantrok. Ze raakte volledig over haar toeren en omdat ze nog niet kon praten, duurde het zeker twintig minuten voor ik erachter was wat er nou eigenlijk aan de hand was. Wat bleek: ze vond de pyjama stom en ze wilde een andere aan. Die nacht werd haar eigen modevisie geboren.

En hoe ga je daarmee om als moeder/moderedacteur/stylist? Ik dacht aan de woorden van een collega, moeder van drie kinderen, die ooit zei: “Choose your battles.” Woorden waaraan ik terugdacht als ze weer een combinatie droeg waarbij ik alleen maar kon slikken.

De afgelopen tien jaar heb ik al veel bijzondere stijlperiodes voorbij zien komen. We hebben de ‘alles met een prinses erop’-fase gehad. De Hello Kitty-fase, de ‘alles wat glimt en synthetisch is, is mooi’-fase en als laatste de ‘ik kleed me maar alvast als een zestienjarige’-fase.

Ik slikte en hield mezelf maar voor dat zij zich mooi en prachtig voelde en dat dat vast goed zou zijn voor haar zelfvertrouwen. En nu… zitten we in een fase waarin ze zich echt superleuk en cool kleedt en ik vol trots naar haar kijk. En ben ik, met terugwerkende kracht, erg blij met het advies van die ene collega. Want hoe mooi is het om je eigen stijl te ontwikkelen en trots te zijn op wie je bent, mede door de kleding die je draagt? Heel mooi en eigenlijk heel eenvoudig.