Promotie

Wordt je kind blij van tekenen en kleuren? Met de Marker Maker (zelf stiften maken) en Picture Perfect (nóg beter natekenen) van Crayola wordt het helemaal een creatief feestje. De moeders van hettestpanel.nl en hun kinderen probeerden het uit*.

 

 

Buiten de lijntjes

Creatief bezig zijn, daar leert je kind veel van. Het geeft hem ruimte om zich te ontwikkelen. Kinderen die regelmatig knutselen of tekenen, leren zich op hun eigen manier uit te drukken en zelf oplossingen vinden. Handige tools voor de toekomst. Bij het kleuren mag je kind best buiten de lijntjes komen: het proces telt, niet het resultaat. Juist als je niet alles voorkauwt en je kind vrijheid en ruimte geeft, komt hij in zijn eigen fantasie terecht.

'Superduper leuk'

Tien moeders en hun kinderen tussen 6 en 10 jaar deden mee aan het onderzoek door hettestpanel.nl. En ze zijn allemaal enthousiast. “Een leuk, creatief proces van zelf stiften maken,” vinden Fleur (37) en haar dochter over de Marker Maker. “En wat een mooi en handig opbergdoosje.” Viola (37) laat weten: “Zelf weten in welke kleur je de stiften maakt, vindt mijn dochter in haar woorden ‘heel erg superduper leuk’. Handig om mee te nemen naar oma: ook een pluspunt.” Alle testers vinden dat haar kind zijn creatieve talenten ontwikkelt met Picture Perfect. “Ik kreeg echt zin om het meteen uit te proberen,” zegt de dochter van Jill (30). Cindy (39) zou Picture Perfect zeker kopen en aanbevelen aan anderen. “De methode is heel vernieuwend en kan helpen bij kinderen die nog niet zo goed kunnen tekenen.”

De rapportcijfers van het testpanel:

Marker Maker: 9,2

Picture Perfect: 8,6

Crayola Marker Maker

Kikkerbillengroen? Die kleur meng je zelf met de Crayola Marker Maker. Met dit mini-lab maken kinderen zestien verschillende viltstiften in hun eigen favoriete kleur. Mengen gaat heel makkelijk aan de hand van een mengkaart.

Crayola Picture Perfect

Alles natekenen wat je maar wilt, het kan met Crayola Picture Perfect. Je projecteert een beeld op papier waarmee je plaatjes precies kunt natekenen en inkleuren. Van 2D- en 3D afbeeldingen tot afbeeldingen van smartphones en tablets.

Crayola brengt een breed assortiment aan veilige en afwasbare kleurartikelen, knutselsets en kleurspeelgoed.

Info: www.crayola.nl.

* Onderzoek is uitgevoerd door hettestpanel.nl onder moeders en 10 kinderen tussen 6 en 10 jaar, oktober 2015

Anke Laterveer

Anke Laterveer is schrijfster. Ze woont samen met Thomas en deelt met haar ex-man de zorg voor hun kinderen Jakob (9) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

Ze houden niet zo van buitenspelen, die kinderen van mij. Ze doen het wel af en toe, maar eigenlijk alleen als ik aandring of er een vriendje over de vloer komt dat naar buiten wil. Nu hebben ze ook wel pech, want we wonen in een buurt zonder kinderen. Alleen lieve oude mensen, wat studenten en een aantal kinderloze stellen. In de wijde omtrek geen leeftijdsgenootjes te bekennen. Niet echt gezellig.
 

Een hut in de bosjes

Wat er wel veel is, is groen. Rondom ons zijn volop parken, plantsoenen en speelplaatsen. Achter ons huis een groot grasveld met bosjes eromheen, een soort open binnentuin tussen de appartementencomplexen. In een van die bosjes zit een hut. Van buitenaf kun je hem niet zien, maar als je door het gebladerte waadt, sta je ineens op een open plek met een dak van takken en om je heen muren van groen.

Wildenthousiast zijn ze als ze de plek ontdekken. Ze slepen er van alles heen. Een oude stoel, een bakje soepstengels, een bord en wat bestek. Ze besluiten er te gaan wonen. Af en toe dan, want slapen doen ze toch liever bij mij. Zo nu en dan steken ze hun hand door het dak en zwaaien ze. Vanaf het balkon zwaai ik terug.
 

Lees ook
‘Ik probeer mijn kinderen meer naar buiten te krijgen' >

 

Oudere jongens

Op een dag zijn ze in hun hut. De stoel is weg. De soepstengels zijn in de aarde getrapt en op de plek van het bord en het bestek liggen twee grote zakmessen. Ontzet komen ze naar binnen en laten de messen zien. Nee, ze weten niet wat er gebeurd is. En ja, ze vinden de messen best eng. Op mijn verzoek brengen ze de messen terug. Bij de hut staan drie jongens. Het zijn geen aardige jongens. Ze zijn oud (“Echt wel elf of zo!”) en boos. Ze vragen naar hun messen. Jakob en Hannah rennen naar huis. Messen nog in hun zak. Mooi dat die niet meer naar buiten gaan.
 

Praten

Vanaf de vensterbank gluren de kinderen naar de hut en de nieuwe bewoners. Zachtjes mopperend en grommend als een kat die naar de vogels op het balkon kijkt. “Kun jij er niet wat van zeggen?” vraagt Jakob. “Nee”, antwoord ik. “Het is jullie hut, ik vind dat jullie het zelf op moeten lossen.” Hij zucht. “Laat maar dan.”

Ineens springt Hannah van de bank, rent naar de gang en begint haar schoenen en jas aan te trekken. “Wat ga je doen?” vraag ik. “Praten,” gromt ze.

Tien minuten later is ze terug. “Ik heb afgesproken dat zij hun messen terugkrijgen en we voortaan de hut delen.” Buitenspelen. Zo doe je dat dus.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind berenklauw aangeraakt
Beeld: Pixabay

Het aanraken van een berenklauwplant kan zeer pijnlijk zijn. En vooral kinderen komen er tijdens het spelen nogal eens mee in aanraking. Zo herken je deze plant en zo behandel je een berenklauwwond bij kinderen.

Berenklauw herkennen

Goed om te weten: er zijn twee soorten berenklauw, namelijk de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw wordt normaal zo'n 90 tot 150 cm hoog, en de grote variant kan wel doorgroeien tot zo’n vier meter hoog. Opvallend aan deze plant zijn de grote, ‘behaarde’ bladeren. Deze bladeren lijken een beetje op klauwen, vandaar dus de naam berenklauw. Als de plant in bloei staat, komen er witte bloemetjes tevoorschijn.

 

Gevaarlijk voor kinderen

De berenklauw kan gevaarlijk zijn voor kinderen. De plant groeit vaak op veldjes en andere plekken waar kinderen spelen. De aanraking met deze plant kan voor pijnlijke wonden zorgen. Dit komt doordat er furocoumarinen in het sap van de berenklauw zitten. Dit sap zorgt ervoor dat je huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht, er kunnen zelfs brandwonden door ontstaan. De verwondingen zullen bij zonnig weer dus ernstiger zijn dan bij bewolking. Als de huid ermee in aanraking is gekomen, kan het 24 uur duren voordat het pijn gaat doen. Er komen rode branderige plekken op de huid. Deze plekken worden steeds pijnlijker en kunnen gaan zwellen. Soms ontstaan er zelfs brandblaren.

 

LEES OOK
'Ga niet met je kind van de glijbaan' >

 

Berenklauwwond behandelen

Heeft jouw kind een berenklauw aangeraakt? Zorg dan dat hij onmiddellijk uit de zon gaat, aangezien het sap reageert op zonlicht. Spoel de huid langdurig af met lauw water en wat zeep. Snel reageren kan het ontstaan van wonden voorkomen. Ontstaan er toch brandwonden en blaren? Smeer de huid dan in met brandwondencrème en dek het af met een gaasje en pleister.

 

Berenklauw verwijderen

Heb je berenklauwen in je eigen tuin? Dan doe je er goed aan deze te verwijderen. Draag beschermende kleding, tuinhandschoenen en een beschermende bril als je de plant uitgraaft. Staat de plant op gemeentegrond, bijvoorbeeld bij een speeltuintje? Dan kan je de gemeente vragen deze te verwijderen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >