Roos Schlikker

Roos Schlikker (42) is journalist, columnist en moeder van zoons Miró (8) en Róman (6). In Kek Mama schrijft ze over haar gezinsleven.

De dochter van een vriendin werd voor het eerst ongesteld. Elf is ze. Ik proestte van schrik mijn wijn uit toen ze het vertelde. Zo jong? Maar elf schijnt niet meer jong te zijn om te menstrueren. “Echt. Ze heeft al grotere borsten dan ik. Die kinderen zijn zo vroegrijp tegenwoordig.”
 

More content below the advertising

'Ik ben er niet aan toe'

Wist ik veel. Nou ja, ik kom niet helemaal uit een ei en ik lees natuurlijk weleens wat over hormonen die steeds vroeger schijnen te ontwaken, maar ik heb doorgaans maar één reactie op dit soort verhalen: vingers in mijn oren en keihard Triggerfinger zingen. Of Nirvana. De volledige Bohemian rhapsody desnoods. Muziek in elk geval waarmee je alle geluid kunt overstemmen.

Ik wil het niet horen. Ja, ik weet dat ik kinderachtig ben maar laat mij alsjeblieft nog even in de ontkenningsfase. Mijn jongens worden groot en ze gaan later tongen en nat dromen en seksen, maar ik wil er nog niet aan. Dat zachte kindervel. Die oksels die nog ruiken naar honing in plaats van puberaal bunzingzweet. Straks krijgt-ie er haar op. Iew. Ik ben er niet aan toe.
 

Lees ook
Praten met je kind over seks: zo doet moeder Joan dat >

 

'Is dat dan seksen?'

In dat opzicht heb ik aan Miró een goeie, want seks, pubers en hormonen, hij vindt het allemaal nog bijzonder raar. Al vraagt hij er soms voorzichtig naar. Laatst was ik er toch maar eens voor gaan zitten. Hij wilde weten hoe je nou precies een baby maakte. Ik vertelde over eitjes en zaadjes en over hoe die bij elkaar kwamen. “Is dat dan seksen?” vroeg hij, zijn neus een beetje opgetrokken. Ik knikte. “Yep. Dus als mensen een kindje willen, dan hebben ze seks”, vertelde ik. “En ze doen het trouwens ook als ze geen kinderen willen, want het is heel leuk en fijn.”

Ah. Ja. Oké. Miró knikte. Hij had het helemaal begrepen. Fijn. Ik stond op, tevreden over mijn eigen uitlegkwaliteiten. Toen stelde Miró in mijn rug nog één vraag. “Maar, mam? Hebben papa en jij dat dan ook een keer gedaan?”

Enfin. Niet begrepen dus. Sindsdien probeer ik het af en toe rustig nog eens uit te leggen. Maar dan brult hij: “Iew!” en steekt hij zijn vingers in zijn oren om keihard Ariana Grande te blèren. Just let me love you, let me love you. 

Hij heeft nog geen flauw benul wat-ie zingt. Godzijdank. Want het gaat al snel genoeg.

 

Deze column staat in het Kek Mama 07-2018.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >