Ik voel ze nog. De vingernagels van mijn moeder die zich in mijn mollige bovenarm boorden. Telkens als ik iets te snel de stoep af dreigde te hobbelen, greep ze me paniekerig beet, doodsbenauwd dat ik onder een voortrazende truck zou belanden.

Wat heb ik dat panische geknijp altijd irritant gevonden. Tot ik zelf kinderen kreeg. Want ook ik ben tegenwoordig een regelrechte schijterd. Als ik lees over een kind dat is verreden terwijl het naar school fietste, zijn lijfje verwrongen onder het staal, kan ik het wekenlang niet laten om “Kijk je wel uit?” te misthoornen elke keer dat mijn zoons hun neusjes buiten de deur steken. Ik wil echt dat mijn kroost eerder onverschrokken opgroeit dan angstig, maar stiekem ben ik een overbezorgde moederkloek.

Een vriendin van me is nooit aan kinderen begonnen want, zei ze, “als hen iets zou overkomen, zou ik het niet overleven.” Ik begreep dat wel. Maar als ik was weggedoken voor het moederschap had ik zo veel gemist. Babywangen zacht als perzikvel, spinaziebesmeurde smoeltjes, de sensatie van een legoblokje dat zich in mijn hiel boort terwijl ik midden in de nacht een brakende kleuter troost (oké, dat had ik kunnen missen), natte kusjes op mijn neus en goede gesprekken als “Mama, ik ben met mijn pipi getrouwd.” “Dat zijn alle mannen, lieverd.”

Lees de hele column van Roos in Kek Mama 06-2015.

Roos Schlikker is journalist, schrijver, columnist en theatermaker, zowel letterlijk als figuurlijk. Samen met haar man heeft ze twee zonen: Miró (5) en Róman (3). Mail Roos op roos@kekmama.nl.

 

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >