“Mama, ik schaam me voor je” krijgt Kek Mama columniste Claudia Straatmans steeds vaker van haar dochter te horen. Tien jaar en de pre-puberteit is nú al ingegaan. Prepubers, Claudia heeft er wel een mening over.“Mama. Serieus?”

Het swingende dansnummer Cake by the Ocean staat op, en ik show mijn dochter hoe soepel deze moeder in haar heupjes is. Helaas mag mijn dans op weinig instemming rekenen. Eerst wordt er met de ogen gerold.

Daarna wordt er geroepen: “Awkward”.

“Mama, ik schaam me voor je.”

Ouderwets en stom

Was ik vroeger eigenlijk ook zo? Maar het antwoord weet ik wel. Ik vond mijn moeder maar ouderwets en stom. Alleen het woord awkward kende ik nog niet (kijk, dat zijn weer de voordelen van nu, mijn dochter spreekt al beter Engels dan toe ik van het VWO afkwam – we lazen namelijk alleen boeken).

En er was nog een ander belangrijk verschil. Ik was in mijn herinnering toch echt al wat ouder dan tien jaar toen ik me tegen mijn moeder begon af te zetten. Of misschien komt het omdat in de jaren ’70 het woord prepuber nog niet bestond. Nu wel. En ik kan het weten, want ik heb er een thuis. Een prepuber.

De jongste van de klas, maar enorm gevoed door haar vriendinnetjes, dus ook enorm fan van alle vlogs/video’s/Musically’s. Heb haar wel eens een Tina voorgelegd, maar die werd zo ongeveer swipend aan de kant geschoven.

Vloggen

Vlogs it is. Omdat ik in de media werk, vind ik die vlogs trouwens wel interessant: “Even kijken wat de jeugd doet”. En af en toe mag ik als proefpersoon voor een ‘tutorial’ fungeren (wat ik voor het intieme moeder-dochter moment dankbaar aangrijp). Er wordt aan me geplukt, getrokken en gekwast, terwijl mijn tienjarige jargon uit haar mond laat vloeien als: Zo, ik ga je even contouren.” Steevast wordt zo’n sessie afgesloten met de woorden: “Je moet bruin haar nemen, met slagkrullen, dan lijk je pas écht jonger.”

(O god, ik weet nog dat ik mijn moeder heb uitgelachen om haar dikke kont, en dat haar reactie was: “Ik wil jou nog wel zien als je 40 bent”. Nu ben ik bijna 50 en zie dat mijn moeder (inmiddels 77) gewoon heel slank is).

Lijnen uitzetten

Volgens kinderpsycholoog Tischa Neve hoort het er allemaal bij. “De laatste jaren op de basisschool zijn spannend. Ook daardoor kunnen kinderen dwars gaan reageren. Kijk eerst wat er achter het gedrag van je kind zit. Het kan ook iets over jou als ouder zeggen. Als jij de lijnen niet goed uitzet of geen structuur biedt, kan je kind ook bokkig gaan doen.”

Nog meer de lijnen uitzetten dus? Joehoe. Ik ben al bezig. Wat tot ergernis van mijn dochter bemoei ik me met het taalgebruik van haar favoriete vlogsters. Zo is er Onnedi (roze haar, maar daar zeg ik maar niks van). Vast een schat van een meisje, maar ook iemand die in de ban is van het ‘supersuper’ moment (Is het je wel eens opgevallen? Nooit is iets meer ‘gewoon leuk’, maar altijd: ‘super’). Onnedi: “Ik ben supersupersupersupersuper…. –ik merkte dat ik mijn adem inhield, wat zou er nu wel niet komen? – supersuperVERKOUDEN.“

“Zo, zei ik, dat is pas serieus verkouden.“

“Máhám”.

Daar knipoog ik dan maar over, maar wat ik serieus blijf verbeteren is het Nederlands van de vlogsters. “Me tas” is een bekende ‘pain in the ass’ onder ons, taalpuristen. Maar toevallig hoorde ik Onnedi een ándere veelgemaakte andere fout bezigen. “Hij wilt”.

Dat weet ik al lang

De nuffige schooljuf in mij kwam naar boven, en ik begon te ratelen over ‘hij wiL, hij wiL’, het is toch ook ‘Wil hij, zonder t? Even dacht ik dat mijn dochter een klein driftbuitje zou krijgen vanwege het verstoren van haar Onnedi-omentje. Maar haar reactie:

“Máháaaaaam, dat weet ik al lang”.

Gelukkig, toch iets blijven hangen bij deze prepuber.

 

Claudia Straatmans (49) is hoofdredacteur van Nouveau, getrouwd met Wiepke Hein. Samen zijn zij de ouders van Fardau de Vries (10

Els en Do

Als ik iets haat zijn het mensen die mokken. En nou heb ik de pech dat mijn zoontje gauw boos en gekwetst is, en eindeloos blijft mokken als hij zich onrechtvaardig voelt bejegend.
 

ELS EN DO: "Mokken, oftewel: te lang boos blijven, dient bij de wortel te worden aangepakt. U kunt niet helpen dat uw zoon snel boos wordt, dat is een karakterkwestie, maar wel hoe hij ermee omgaat. De familiekring is een goed laboratorium om het hem te leren hoe het anders moet. Want je familie loopt niet weg – zolang je klein bent – maar volwassen mokkers belanden in het tv-programma Het familiediner. Bij volwassen mokkers loopt iedereen weg – partners, vrienden, de baas. Dat is voor niemand leuk.
 

Snij het fenomeen 's avonds aan

Wat u doet: u gaat bij hem in bed liggen als u hem ’s avonds instopt. Samen soezend heb je de beste gesprekken. Dan snijdt u het fenomeen mokken aan. U legt uit wat het betekent, namelijk: te lang boos blijven. U vertelt wat de voor- en de nadelen zijn. Bij de voordelen bent u snel klaar. Wij zien er slechts één: de mokker laat iedereen in zijn omgeving onder zijn boosheid lijden. De nadelen: het is naar je boos te voelen.
 

Alsof het een hondje is

Alsof je in gezelschap bent van een hondje dat je steeds probeert te bijten. Vriendjes willen niet met je spelen en gaan voetballen met niet-boze vriendjes. Intussen zit je daar als mokker aan de kant met dat irritante hondje dat steeds naar je hapt.

Zo plaatst u de woede buiten uw zoon. Hij leert ernaar te kijken als iets waar hij macht over heeft. Laat hem een naam bedenken voor het hondje. Flip, bijvoorbeeld. We maken er een mini-Maltezertje van, die zijn niet zo eng. Uw zoon mag best boos zijn omdat Flip hem bijt. Maar niet te lang, want hij moet Flip kalmeren. En dat kan pas als hij zelf niet meer boos is. “Als jij lief doet en niet bijt, zal ik je aaien”, zegt hij tegen Flip. “Dat is voor ons allebei fijner.”

De volgende keer dat uw zoon mokt, zegt u: “Schatje, aai jij Flip even?” U kunt ook zelf blaffen, en hem een speels bijtje geven. Dan moet hij vast lachen, en humor is het halve werk. (Uw zoon kan ook tegen Flip zeggen: “Als je mijn vriendje wordt, kunnen we samen proberen de wereld beter te maken.” Zo worden de Martin Luther Kings geboren. Maar dit is voor gevorderden.)"

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind-3-lastiger-kind-2

Oké, elke leeftijd heeft zo z'n leuke en minder leuke kanten, maar volgens Scary Mommy zit er tussen 2 en 3 jaar toch echt een duidelijk verschil. 

  1. Als ze 2 zijn, kunnen ze amper praten. Op driejarige leeftijd houden ze nooit hun mond.
  2. Kinderen van 2 eten alles, kinderen van 3 niet (meer).
  3. Stop je een kind van 2 in bad, dan ben je binnen tien minuten klaar en is-ie schoon. Een badsessie met een kind van 3 duurt minimaal een uur, met als resultaat: een kletsnatte badkamer en zestien gebruikte handdoeken.
  4. Luiers van kinderen van 2 verschoon je op een vast tijdstip. Kinderen van 3 zijn meestal al zindelijk en daardoor draait de wereld om hun blaas en darmen.
  5. Kinderen van 2 kun je afleiden door zomaar iets in hun handen te duwen. Kinderen van 3 niet.
  6. Een kind van 2 kun je zelf aankleden en ziet er daardoor altijd beeldig uit. Een kind van 3 wil zelf z'n kleding uitzoeken, waardoor-ie eruit kan zien als, eh...
  7. Kinderen van 2 willen niet vies worden, kinderen van 3 júist wel.
  8. Veters strikken, aankleden: bij een kind van 2 kun je zelf dingen overnemen waardoor je veel tijd bespaart. Kinderen van 3 willen ALLES zelf doen. 
  9. Een kind van 2 kun je nog manipuleren. Een kind van 3 doen dat bij jóu.

 

Lees ook
Waarom drie kinderen opvoeden makkelijker is dan één kind >

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >