Column Claudia: “Mama, ik schaam me voor je.”

06.01.2017 10:15

“Mama, ik schaam me voor je” krijgt Kek Mama columniste Claudia Straatmans steeds vaker van haar dochter te horen. Tien jaar en de pre-puberteit is nú al ingegaan. Prepubers, Claudia heeft er wel een mening over.“Mama. Serieus?”

Het swingende dansnummer Cake by the Ocean staat op, en ik show mijn dochter hoe soepel deze moeder in haar heupjes is. Helaas mag mijn dans op weinig instemming rekenen. Eerst wordt er met de ogen gerold.

Daarna wordt er geroepen: “Awkward”.

“Mama, ik schaam me voor je.”

Ouderwets en stom

Was ik vroeger eigenlijk ook zo? Maar het antwoord weet ik wel. Ik vond mijn moeder maar ouderwets en stom. Alleen het woord awkward kende ik nog niet (kijk, dat zijn weer de voordelen van nu, mijn dochter spreekt al beter Engels dan toe ik van het VWO afkwam – we lazen namelijk alleen boeken).

En er was nog een ander belangrijk verschil. Ik was in mijn herinnering toch echt al wat ouder dan tien jaar toen ik me tegen mijn moeder begon af te zetten. Of misschien komt het omdat in de jaren ’70 het woord prepuber nog niet bestond. Nu wel. En ik kan het weten, want ik heb er een thuis. Een prepuber.

De jongste van de klas, maar enorm gevoed door haar vriendinnetjes, dus ook enorm fan van alle vlogs/video’s/Musically’s. Heb haar wel eens een Tina voorgelegd, maar die werd zo ongeveer swipend aan de kant geschoven.

Vloggen

Vlogs it is. Omdat ik in de media werk, vind ik die vlogs trouwens wel interessant: “Even kijken wat de jeugd doet”. En af en toe mag ik als proefpersoon voor een ‘tutorial’ fungeren (wat ik voor het intieme moeder-dochter moment dankbaar aangrijp). Er wordt aan me geplukt, getrokken en gekwast, terwijl mijn tienjarige jargon uit haar mond laat vloeien als: Zo, ik ga je even contouren.” Steevast wordt zo’n sessie afgesloten met de woorden: “Je moet bruin haar nemen, met slagkrullen, dan lijk je pas écht jonger.”

(O god, ik weet nog dat ik mijn moeder heb uitgelachen om haar dikke kont, en dat haar reactie was: “Ik wil jou nog wel zien als je 40 bent”. Nu ben ik bijna 50 en zie dat mijn moeder (inmiddels 77) gewoon heel slank is).

Lijnen uitzetten

Volgens kinderpsycholoog Tischa Neve hoort het er allemaal bij. “De laatste jaren op de basisschool zijn spannend. Ook daardoor kunnen kinderen dwars gaan reageren. Kijk eerst wat er achter het gedrag van je kind zit. Het kan ook iets over jou als ouder zeggen. Als jij de lijnen niet goed uitzet of geen structuur biedt, kan je kind ook bokkig gaan doen.”

Nog meer de lijnen uitzetten dus? Joehoe. Ik ben al bezig. Wat tot ergernis van mijn dochter bemoei ik me met het taalgebruik van haar favoriete vlogsters. Zo is er Onnedi (roze haar, maar daar zeg ik maar niks van). Vast een schat van een meisje, maar ook iemand die in de ban is van het ‘supersuper’ moment (Is het je wel eens opgevallen? Nooit is iets meer ‘gewoon leuk’, maar altijd: ‘super’). Onnedi: “Ik ben supersupersupersupersuper…. –ik merkte dat ik mijn adem inhield, wat zou er nu wel niet komen? – supersuperVERKOUDEN.“

“Zo, zei ik, dat is pas serieus verkouden.“

“Máhám”.

Daar knipoog ik dan maar over, maar wat ik serieus blijf verbeteren is het Nederlands van de vlogsters. “Me tas” is een bekende ‘pain in the ass’ onder ons, taalpuristen. Maar toevallig hoorde ik Onnedi een ándere veelgemaakte andere fout bezigen. “Hij wilt”.

Dat weet ik al lang

De nuffige schooljuf in mij kwam naar boven, en ik begon te ratelen over ‘hij wiL, hij wiL’, het is toch ook ‘Wil hij, zonder t? Even dacht ik dat mijn dochter een klein driftbuitje zou krijgen vanwege het verstoren van haar Onnedi-omentje. Maar haar reactie:

“Máháaaaaam, dat weet ik al lang”.

Gelukkig, toch iets blijven hangen bij deze prepuber.

 

Claudia Straatmans (49) is hoofdredacteur van Nouveau, getrouwd met Wiepke Hein. Samen zijn zij de ouders van Fardau de Vries (10