Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Als je aan kinderen denkt dan denk je aan enthousiasme, onbevangen en impulsieve wezentjes die alle kanten uit rennen.

Dit is ook vaak de hoofdreden dat sommige mensen totaal niet van kinderen houden en ze het liefst ver uit hun buurt houden. Voor dat soort mensen bestaan er kinderen zoals mijn zoon.
 

Kat uit de boom kijken

Ik noem Shai weleens een zestigjarige man in een zesjarig lijf. Hij is het type dat niet op een kinderlijke manier benaderd wil worden. Sterker nog, daar wordt hij ongemakkelijk van. Hij kijkt graag de kat uit de boom en als de kat eruit is dan gaat hij een serieus gesprek aan met het beestje. Is trouwens niet helemaal waar, want met dieren kan hij het heel goed vinden. Ikzelf denk dat dat komt doordat dieren hem niet als een kind behandelen.
 

'Doe maar een hand'

Als we mijn tante tegenkomen in de supermarkt die hij regelmatig ziet en zij vraagt hem of hij een kus wil steekt hij zijn hand uit en antwoordt droogjes: ”Doe maar een hand.” Als ik hem later vraag waarom hij geen kus wilde, antwoordt hij nog droger dat hij bang was dat er kwijl op zijn wang zou komen. Als we op kraambezoek gaan raakt hij allerminst vertederd van de baby. Hij fluistert in mijn oor dat het gehuil hem irriteert en als we weggaan weigert hij te zwaaien naar de baby. Want dat snappen baby’s niet.
 

'Wat was dat?'

Toen hij drie was liet ik eens een scheet. Zijn reactie?

“Wat was dat geluid?”

Ik: “Ehm. Een scheet.”

Hij: “Ik vind dat een vervelend geluid. En het stinkt ook nog.”

Hij is naast legofilms dol op natuurdocumentaires en ‘Het geheime leven van vierjarigen’ en walgt van de kinderen die op Zappelin meedoen met de zingende mevrouw naast de piano.
 

Niet te kinderachtig

Is het dan een kind dat geen sociale vaardigheden heeft en asociaal gedrag vertoont? Integendeel. Hij is zorgzaam, beleefd, knuffelig en enthousiast. Maar alles op zijn manier. En niet te kinderachtig.

De argumenten die hij noemt om onder sociaal wenselijk gedrag uit te komen zijn niet alleen gegrond maar ook lachwekkend. In het begin werd hij nog weleens boos als ik lachte om zijn botte communicatie, tegenwoordig begrijpt hij ook wel waarom ik het grappig vind. Want ik leg hem uit dat hij niet hoeft te zijn zoals andere mensen.

Als hij niet wil dansen tussen een groep hysterische kinderen en een pluchen konijn dan hoeft dat niet. Dan mag hij zijn skills thuis laten zien als we zijn afspeellijst met ‘normale’ muziek aanzetten. Soms plaag ik hem er een beetje mee, dan vraag ik of hij echt niet even mee wil doen met die hoki pokiënde menigte. Dan lachen we samen. Omdat we toch lekker doen waar we zin in hebben. Of waar we totaal geen zin in hebben.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >