In iedere Kek Mama: Celeb College van een bekende vader of moeder. Want die bekende ouders weten ook alles. Deze keer: Gwen Stefani. 

1.    Neem een lelijke nanny 

Een jaar geleden scheidde Gwen van echtgenoot Gavin: meneer had – hoe cliché – een affaire met de nanny. Leermoment: kies altijd een lelijke oppas. Gwen: “Natuurlijk moet ze goed zijn met kinderen, maar zeg zelf: hoe lelijker ze is, hoe kleiner de kans dat je geliefde voor haar valt.”

2. Ontwerp kinderkleertjes 

Voor het Japanse Harajuku Fashion ontwerpt Gwen T-shirts, jurkjes en jasjes voor kinderen. “Mijn kleding zit lekker, ziet er fleurig uit en is een tikkie mysterieus. Dat moet ook, want ik kan er niet tegen als kinderen er saai bijlopen. Daar word ik verdrietig van.” 

3. Kijk naar de Brady Brunch 

Als ze er opvoedkundig even niet uitkomt, kijkt Gwen naar tv-series over andere gezinnen. “Ik ben verslaafd aan The Brady Bunch, Family Ties en Little House on the Prairie. In al die series gaat iedereen weleens in de fout, ook de ouders. Het uiteindelijke geheim is meestal: praat erover en lach erom.”

4. Vraag hulp van boven 

Naast haar moeder en tv-series heeft Gwen nog een derde opvoedhulplijn: die met God. De zangeres gaat elke zondag met haar kroost naar de kerk. “Dan vraag ik hem van mij een goede moeder te maken.” Streng in de leer is ze niet: “Mijn zoons mogen best homo zijn hoor, God houdt van iedereen.”

5. Leg je smartphone weg 

“Ik zie maar al te vaak moeders die meer oog hebben voor hun mobiel en laptop dan voor hun kinderen,” aldus Gwen. “Leg weg, die troep. Doe iets leuks met de kinderen, praat met ze of lees een mooi verhaal voor. Als je je in hun wereld verdiept, zullen ze je later dankbaar zijn. Let op mijn woorden.”

Gwen Renée Stefani (46) is zangeres, actrice en modeontwerpster. Ze heeft een relatie met countryzanger Blake Shelton (40). Met haar ex-man Gavin Rossdale heeft Gwen drie zoontjes: Kingston James McGregor (10), Zuma Nesta Rock (8) en Apollo Bowie Flynn (2).

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >