In iedere Kek Mama: Celeb College van een bekende vader of moeder. Want die bekende ouders weten ook alles. Deze keer: Gwen Stefani. 

1.    Neem een lelijke nanny 

Een jaar geleden scheidde Gwen van echtgenoot Gavin: meneer had – hoe cliché – een affaire met de nanny. Leermoment: kies altijd een lelijke oppas. Gwen: “Natuurlijk moet ze goed zijn met kinderen, maar zeg zelf: hoe lelijker ze is, hoe kleiner de kans dat je geliefde voor haar valt.”

2. Ontwerp kinderkleertjes 

Voor het Japanse Harajuku Fashion ontwerpt Gwen T-shirts, jurkjes en jasjes voor kinderen. “Mijn kleding zit lekker, ziet er fleurig uit en is een tikkie mysterieus. Dat moet ook, want ik kan er niet tegen als kinderen er saai bijlopen. Daar word ik verdrietig van.” 

3. Kijk naar de Brady Brunch 

Als ze er opvoedkundig even niet uitkomt, kijkt Gwen naar tv-series over andere gezinnen. “Ik ben verslaafd aan The Brady Bunch, Family Ties en Little House on the Prairie. In al die series gaat iedereen weleens in de fout, ook de ouders. Het uiteindelijke geheim is meestal: praat erover en lach erom.”

4. Vraag hulp van boven 

Naast haar moeder en tv-series heeft Gwen nog een derde opvoedhulplijn: die met God. De zangeres gaat elke zondag met haar kroost naar de kerk. “Dan vraag ik hem van mij een goede moeder te maken.” Streng in de leer is ze niet: “Mijn zoons mogen best homo zijn hoor, God houdt van iedereen.”

5. Leg je smartphone weg 

“Ik zie maar al te vaak moeders die meer oog hebben voor hun mobiel en laptop dan voor hun kinderen,” aldus Gwen. “Leg weg, die troep. Doe iets leuks met de kinderen, praat met ze of lees een mooi verhaal voor. Als je je in hun wereld verdiept, zullen ze je later dankbaar zijn. Let op mijn woorden.”

Gwen Renée Stefani (46) is zangeres, actrice en modeontwerpster. Ze heeft een relatie met countryzanger Blake Shelton (40). Met haar ex-man Gavin Rossdale heeft Gwen drie zoontjes: Kingston James McGregor (10), Zuma Nesta Rock (8) en Apollo Bowie Flynn (2).

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >