Boze vader spant rechtszaak aan om schooladvies dochter: ‘Ze kan veel meer’

22.07.2019 08:05
vader-rechter-schooladvies

De vader van een leerling (12) van basisschool de Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk is woest: zijn dochter heeft vmbo-advies gekregen, maar hij denkt dat ze veel meer kan. Via de rechter wil hij afdwingen dat de basisschool een IQ-test afneemt.

“Ik wil voorkomen dat ze een opleiding gaat volgen waar ze niet thuishoort”, zegt hij in het AD. “Ik denk dat dat erg schadelijk is voor een kind. Daarom moet het advies passend en onderbouwd zijn.”

 

Schommelende schoolprestaties

Doordat de presentaties van zijn dochter zo schommelen, vermoedt hij dat ze een hoger niveau zeker aan zou kunnen. “De ene keer haalt ze een 2, dan is het een 10. Daar moeten externe oorzaken voor zijn. Als het een kwestie van IQ zou zijn, haal je altijd een bepaald niveau.” Door haar IQ-test te laten testen, hoopt de vader achter het ‘ware’ niveau van zijn dochter te komen. En aan de hand daarvan kan dan opnieuw een schooladvies worden gegeven.

 

Lees ook
Juffen schrijven brief aan leerlingen uit groep 8: ‘Cito laat niet zien wat jou zo speciaal maakt’ >

 

‘Niet in het belang van de leerling’

De ouders van het meisje zijn drie jaar geleden gescheiden en de moeder staat aan de kant van de school: zij vindt een IQ-test dan ook overbodig. Carlie de Bakker, directrice van de basisschool, wil verder niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Wel zegt ze tegen het AD dat ze ‘niet denkt dat dit alles in het belang van de leerling is’.

Het hele verhaal lees je op AD.nl

 

Meer Kek Mama lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van de leukste aanbiedingen.