Moeders met deze sterrenbeelden shoppen veel teveel voor hun kinderen
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Tegenwoordig zijn er oneindig veel soorten kinderspeelgoed op de markt. Van L.O.L’s tot pratende Furby’s. Maar kinderspeelgoed hoeft echt niet te kunnen praten en bewegen om leuk te zijn.
Wist je dat je met een paar simpele blokken ook al een heel hoop speelplezier kunt hebben, en niet alleen dat, spelen met blokken blijkt ook nog eens goed zijn voor de spraak- en taalontwikkeling. Met blokken kunnen kleine kinderen de leukste fantasiespellen spelen en de hoogste torens bouwen. Zo hoeft je kind zich ook met simpel speelgoed geen moment te vervelen.
Onderwijzers zijn groot voorstander van spelen met dit veelzijdige speelgoed, zo laten ze weten: ‘spelen met houten blokken leert kinderen belangrijke lessen op het gebied van natuurkunde, bouwkunde, wetenschap, rekenen, en vrij, verbeeldend spel. Kinderen kunnen op klassieke wijze spelen met blokken (stapelen, bouwen, omgooien), maar ook creatief: een blokkenbedje maken voor de babypop, een blok serveren tijdens het restaurantje spelen, of een tweedimensionale afbeelding maken met blokken. Als je vijf kinderen naast elkaar met blokken laat spelen, zie je waarschijnlijk dat ze er allemaal op een andere manier invulling aan geven.’ zeggen experts op het gebied van kinderontwikkeling via Lovevery.
Bij spelen met blokken denk je misschien niet gelijk aan spraak- en taalontwikkeling, maar ook dit hoort er zeker bij. Door je te laten vertellen over wat hij gebouwd heeft en door zelf vragen te stellen oefent je kind deze vaardigheden.
Lees ook: 7x leuke babyactiviteiten binnenshuis
Samen met andere kinderen blokken bouwen is natuurlijk hartstikke leuk, maar ook dat is voor jouw jonge kind heel leerzaam. Kinderen leren samenwerken, problemen oplossen, de beurt afwachten, delen, en voor zichzelf opkomen. Voor jonge kinderen is dat vaak nog best een uitdaging, dus hiermee oefenen kan zeker geen kwaad.
Spelen met blokken is natuurlijk geen hogere wiskunde, maar tijdens het bouwen leggen ze wel al de basis voor dingen als patroonherkenning, symmetrie, breuken, en lineair meten. Ook kunnen ze experimenteren met constructie, zwaartekracht en in de hoogte bouwen. Daarbij oefenen ze zelfs al hun probleemoplossend vermogen. De allerkleinsten kunnen door de blokken oefenen met tellen en leren ook sneller te verband te leggen tussen een woord (één) en een getal (1).
Kleine kinderen zitten vol fantasie en zullen ook echt wel een manier vinden om plezier te maken met blokken. Bijvoorbeeld als een bedje voor hun pop of een huisjes waar kleine poppetjes in kunnen wonen.
Lees ook: Kom een dagje ‘gewoon lekker spelen’ in Oud Valkeveen
Peuters van tussen de 16 en 18 maanden oud komen er voor het eerst achter dat ze drie blokken op elkaar kunnen stapelen. Het klinkt voor ons misschien heel makkelijk, maar een blok recht op een ander blok zetten en het op het juiste moment loslaten is nog best lastig. Bij kinderen van 18 tot 22 maanden worden de torens al steeds hoger. Is je kind al 23 maanden of ouder? Dan kan je kind gaan proberen de blokken op een rij te leggen. Vanaf de leeftijd van ongeveer drie jaar oud gaan ze hun fantasie wat meer gebruiken. Ze maken dan constructies zoals bruggen en tunnels, of ze sorteren in wegen, paden en patronen.
Dat zoiets simpels zo leuk en educatief kan zijn, tijd om wat blokken in huis te halen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.