Bijles op de basisschool: zo werkt het

14.05.2019 19:32
bijles op de basisschool Beeld: Shutterstock

Als je kind moeite heeft met bijvoorbeeld rekenen of taal, kan hij bijles krijgen. Maar hoe werkt dat precies en hoeveel kost het? Wij leggen het je uit.

Wat is bijles?

Je kind heeft bijvoorbeeld moeite met spelling of vindt het lastig om de tafels onder de knie te krijgen bij rekenles. Het kan dan verstandig zijn om hem op te geven voor bijles. Hij volgt dan een aantal lessen die specifiek over het vak gaan dat hij moeilijk vindt. Zo zal hij de stof beter gaan begrijpen en makkelijker zijn huiswerk kunnen maken, of hij kan zich beter voorbereiden op een toets.

Welke vormen van bijles zijn er?

De meestvoorkomende vorm van bijles is aan huis. Je kind wordt dan individueel begeleid door een ervaren bijlesdocent of een student. Maar er bestaan ook organisaties die daarnaast bijles op school of op een externe locatie aanbieden. In zo’n geval kan je kind alsnog één op één begeleiding krijgen, maar het komt ook voor dat bijles in kleine groepjes wordt gegeven.

 

Lees ook:
‘Mijn kind krijgt geen bijles, hij is goed zoals hij is’ >

 

Wat kost het?

Dat verschilt per vorm. Als je kiest voor een ervaren bijlesdocent, dan ben je ongeveer 35 euro kwijt per uur. Laat je de kennis van je kind bijspijkeren door een student, dan ben je aanzienlijk minder kwijt: zo’n 15 tot 20 euro per uur.
Let op: dit zijn prijzen die gangbaar zijn voor bijles op school of op externe locaties. Als je kiest voor bijles aan huis, dan ben je vaak wat meer kwijt. 

 

Hoe lang is het nodig?

Dat is moeilijk te zeggen, want de een pakt de stof natuurlijk sneller op dan de ander. Veel organisaties bieden bijlespakketten aan die voor één maand gelden. Je kunt dan kiezen voor één of meerdere dagen per week, afhankelijk van wat jouw kind nodig heeft. Gemiddeld genomen is bijles van één tot anderhalf uur per week voor een basisschoolleerling voldoende.
Vaak vindt er vooraf een intake plaats om kennis te maken en te kijken aan welke begeleiding je kind behoefte heeft.

Wil je weten bij wie jullie kind bijles kan volgen? Check dan deze site, waar je handig kunt invullen voor welk vak je kind bijles nodig heeft en in welke vorm (één op één of in groepsverband).

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >