Bewust alleenstaand moederschap (BAM): wat houdt het in?

13.06.2019 11:12
bewust-alleenstaande-moeder

Als je de juiste partner maar niet tegen het lijf loopt, de biologische klok blijft tikken en je tóch heel graag moeder wordt, kun je bewust alleenstaand moederschap (BAM) overwegen. Maar wat houdt het precies in?

Wij leggen het uit.

 

Donor, kliniek of wensvader

Steeds meer single vrouwen worden bewust alleenstaande moeder. Zij worden zwanger met een donor, kliniek of een wensvader (co-ouderschap). Lukt zelf zwanger worden niet? Dan kun je ook pleegzorg of adoptie overwegen. Wel zijn de mogelijkheden om een buitenlands kind te adopteren beperkt: veel landen geven de voorkeur aan gehuwde stellen. Alleenaanvragers komen meestal wel in aanmerking voor een ‘moeilijk plaatsbaar kind’. Dit zijn kinderen met een medische aandoening óf kinderen ouder dan vier jaar.  

 

Lees ook
‘De dag dat mijn schoonzus beviel van mijn dochter’ >

 

Vragen

Denk je eraan om BAM te worden, dan heb je jezelf ongetwijfeld al veel vragen gesteld. Bam-bam.nl, een website over bewust alleenstaand moederschap, zet de meest gestelde vragen op een rij: 

  • Is het egoïstisch om alleen een kind te willen?
  • Kan ik het een kind aandoen zonder vader op te groeien?
  • Kan ik het financieel redden?
  • Wat zal de buitenwereld wel niet denken?
  • Wat ga ik mijn kind uiteindelijk vertellen?

Natuurlijk kan niemand anders dan jij deze vragen het beste beantwoorden,maar het id altijd goed om mensen die dicht bij jou staan om advies te vragen. Ook zijn er verschillende fora en lotgenootgroepen online te vinden. Hier kun je ervaringen delen maar ook tips, advies en steun krijgen. 

 

Bevallingscoach of doula

Ook steun tijdens je zwangerschap en bevalling kan enorm belangrijk zijn. Wil je niet graag alleen bevallen en vind je niemand uit je eigen netwerk om erbij te zijn? Dan kun je kiezen voor een bevallingscoach of doula

Meer praktische tips over BAM vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >