Als je de juiste partner maar niet tegen het lijf loopt, de biologische klok blijft tikken en je tóch heel graag moeder wordt, kun je bewust alleenstaand moederschap (BAM) overwegen. Maar wat houdt het precies in?
Lees verder onder de advertentie
Wij leggen het uit.
Donor, kliniek of wensvader
Steeds meer single vrouwen worden bewust alleenstaande moeder. Zij worden zwanger met een donor, kliniek of een wensvader (co-ouderschap). Lukt zelf zwanger worden niet? Dan kun je ook pleegzorg of adoptie overwegen. Wel zijn de mogelijkheden om een buitenlands kind te adopteren beperkt: veel landen geven de voorkeur aan gehuwde stellen. Alleenaanvragers komen meestal wel in aanmerking voor een ‘moeilijk plaatsbaar kind’. Dit zijn kinderen met een medische aandoening óf kinderen ouder dan vier jaar.
Denk je eraan om BAM te worden, dan heb je jezelf ongetwijfeld al veel vragen gesteld. Bam-bam.nl, een website over bewust alleenstaand moederschap, zet de meest gestelde vragen op een rij:
Is het egoïstisch om alleen een kind te willen?
Kan ik het een kind aandoen zonder vader op te groeien?
Kan ik het financieel redden?
Wat zal de buitenwereld wel niet denken?
Wat ga ik mijn kind uiteindelijk vertellen?
Natuurlijk kan niemand anders dan jij deze vragen het beste beantwoorden,maar het id altijd goed om mensen die dicht bij jou staan om advies te vragen. Ook zijn er verschillende fora en lotgenootgroepen online te vinden. Hier kun je ervaringen delen maar ook tips, advies en steun krijgen.
Bevallingscoach of doula
Ook steun tijdens je zwangerschap en bevalling kan enorm belangrijk zijn. Wil je niet graag alleen bevallen en vind je niemand uit je eigen netwerk om erbij te zijn? Dan kun je kiezen voor een bevallingscoach of doula.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.