bevalling opwekken
Beeld: Pexels

Tuurlijk ben je trots op die bolle buik, maar eerlijk is eerlijk: op den duur heb je er soms he-le-maal genoeg van. Gelukkig zijn er manieren vanwaar beweerd wordt dat ze de bevalling opwekken…

Je veters strikken: ellende, dus je pakt maar weer die oude Uggs uit de kast. Bukken om iets op te rapen: schier onmogelijk. Overeind komen van de bank: fijn als iemand je even een handje helpt. Ja, zo’n bolle buik tegen het eind van je zwangerschap kan op z’n zachtst gezegd knap onhandig zijn. Niet gek dus, dat je er soms helemaal klaar mee bent. Er zijn wel oude, befaamde trucjes om de bevalling op te wekken. Of ze daadwerkelijk werken: wij durven het niet te beweren, maar hee: je kunt het altijd proberen.
 

Tonic

Een klassieker die je veel hoort: door het drinken van tonic of bitter lemon zou je baby eindelijk aanstalten maken om de wereld te begroeten. In deze drankjes zit namelijk kinine, en die stof zou jouw lichaam stimuleren om te gaan bevallen. Kleine kanttekening: er schijnen enorme hoeveelheden kinine nodig te zijn om effect te hebben.
 

Ananas

In het verlengde van de tonic: ook ananas bevat kinine, en dan vooral het hart ervan. En dat zóu dus de bevalling kunnen opwekken. Maar ook hier geldt: je moet er kilo’s van eten om tot een resultaat te komen.
 

Frambozenbladthee

Het drinken van deze thee moet zorgen voor sterkere baarmoederspieren, waardoor je weeën beter kunt opvangen en het bloedverlies tijdens de bevalling beperkt blijft. Maar er wordt van oudsher ook beweerd dat deze thee de ontsluiting een handje op gang helpt. Het is het proberen waard, toch?
 

Lees ook
Dit zijn de fasen van een bevalling >

 

Seks

Nog zo’n klassieker: een stevig robbertje seks zou ervoor zorgen dat je in no time loopt te puffen en persen. Die gedachte is tweeledig: sperma bevat het hormoon prostaglandine, wat een bevalling kan stimuleren. Plus: krijg jij een orgasme, dan trekt jouw baarmoeder zich samen – net zoals tijdens een wee. Er wordt beweerd dat je hiermee je baarmoeder een soort startsignaal geeft.
 

Pittig eten

Pittig eten schijnt niet alleen je darmen te stimuleren, maar laat ook jouw baarmoeder samentrekken. Dus bestel maar met gerust hart een vindaloo curry of roti met madam jeanette – als je het aandurft.
 

Tepelstimulatie

Het stimuleren van je tepels door ze te masseren (of eraan te laten zuigen) stimuleert de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat weeën opwekt. Je bootst dan als het ware een drinkende baby na, waardoor je lichaam denkt: ik moet werpen, nu! Nou ja, dat is de gedachte erachter. Succces!

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >