bevalling opwekken
Beeld: Pexels

Tuurlijk ben je trots op die bolle buik, maar eerlijk is eerlijk: op den duur heb je er soms he-le-maal genoeg van. Gelukkig zijn er manieren vanwaar beweerd wordt dat ze de bevalling opwekken…

Je veters strikken: ellende, dus je pakt maar weer die oude Uggs uit de kast. Bukken om iets op te rapen: schier onmogelijk. Overeind komen van de bank: fijn als iemand je even een handje helpt. Ja, zo’n bolle buik tegen het eind van je zwangerschap kan op z’n zachtst gezegd knap onhandig zijn. Niet gek dus, dat je er soms helemaal klaar mee bent. Er zijn wel oude, befaamde trucjes om de bevalling op te wekken. Of ze daadwerkelijk werken: wij durven het niet te beweren, maar hee: je kunt het altijd proberen.
 

Tonic

Een klassieker die je veel hoort: door het drinken van tonic of bitter lemon zou je baby eindelijk aanstalten maken om de wereld te begroeten. In deze drankjes zit namelijk kinine, en die stof zou jouw lichaam stimuleren om te gaan bevallen. Kleine kanttekening: er schijnen enorme hoeveelheden kinine nodig te zijn om effect te hebben.
 

Ananas

In het verlengde van de tonic: ook ananas bevat kinine, en dan vooral het hart ervan. En dat zóu dus de bevalling kunnen opwekken. Maar ook hier geldt: je moet er kilo’s van eten om tot een resultaat te komen.
 

Frambozenbladthee

Het drinken van deze thee moet zorgen voor sterkere baarmoederspieren, waardoor je weeën beter kunt opvangen en het bloedverlies tijdens de bevalling beperkt blijft. Maar er wordt van oudsher ook beweerd dat deze thee de ontsluiting een handje op gang helpt. Het is het proberen waard, toch?
 

Lees ook
Dit zijn de fasen van een bevalling >

 

Seks

Nog zo’n klassieker: een stevig robbertje seks zou ervoor zorgen dat je in no time loopt te puffen en persen. Die gedachte is tweeledig: sperma bevat het hormoon prostaglandine, wat een bevalling kan stimuleren. Plus: krijg jij een orgasme, dan trekt jouw baarmoeder zich samen – net zoals tijdens een wee. Er wordt beweerd dat je hiermee je baarmoeder een soort startsignaal geeft.
 

Pittig eten

Pittig eten schijnt niet alleen je darmen te stimuleren, maar laat ook jouw baarmoeder samentrekken. Dus bestel maar met gerust hart een vindaloo curry of roti met madam jeanette – als je het aandurft.
 

Tepelstimulatie

Het stimuleren van je tepels door ze te masseren (of eraan te laten zuigen) stimuleert de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat weeën opwekt. Je bootst dan als het ware een drinkende baby na, waardoor je lichaam denkt: ik moet werpen, nu! Nou ja, dat is de gedachte erachter. Succces!

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >