babyvoeding
Beeld: 123RF

En dan komt de dag dat je kind niet meer genoeg heeft aan alleen jouw borst of het flesje. Wanneer begin je met bijvoeden en wat geef je dan eigenlijk?

Klein beginnen

Allereerst een disclaimer: ieder kind ontwikkelt zich anders. Grofweg zijn kleintjes vanaf zes maanden toe aan vast eten, maar je kunt er ook iets eerder mee beginnen. Kijkt jouw baby vijf maanden haast de boterham uit jouw handen, dan kun je heus beginnen met een klein stukje brood om op te sabbelen. Pas wel op met te veel gluten: de darmen van je kleintje zijn hier nog niet aan gewend. Bouw dit langzaam op. Tot ongeveer acht maanden blijft melk sowieso de belangrijkste voedingsbron.
 

Prakken

Na maanden alleen uit jouw borst of het flesje gedronken te hebben, is het voor een baby even omschakelen om iets te eten. Hij gebruikt daar namelijk andere mondspieren voor en moet leren om iets van een lepel te eten. Gebruik hiervoor een ondiep lepeltje waarvan het makkelijk ‘happen’ is. Het eerste hapje bestaat meestal uit een fruithapje, zoals banaan, meloen of peer. Dit kun je gewoon met een vork heel fijn prakken. Naarmate je kind ouder wordt en beter kan kauwen, prak je het eten steeds minder fijn.
 

Lees ook
5 fabels over flesvoeding >

 

Ook groente

Ook gekookte, zachte groentes zoals broccoli, pompoen, wortel of bloemkool zijn geschikt als eerste babyvoeding. Net als een beetje rijst, pasta, gekookte aardappel of kleine stukjes brood. Je hóeft dus niet per se met fruit te beginnen. Als het maar een zachte smaak heeft. Dit zijn extraatjes, naast de melkvoedingen. Vanaf zeven maanden kun je je baby iets meer laten kauwen, bijvoorbeeld door de oefenhapjes iets minder fijn te prakken.
 

Opbouwen

Als je baby acht maanden is, ga je over het algemeen de melkvoeding afbouwen en vaker vaste babyvoeding geven. Denk hierbij aan aardappels, rijst, groente en een beetje vis of vlees. Dit prak je nog steeds met een vork, maar later kun je het ook in heel kleine stukjes snijden. De oefenhapjes worden nu steeds meer volwaardige maaltijden. Probeer lekker af te wisselen in je gerechten, zodat je kind aan verschillende smaken kan wennen. Vaak eten kinderen rond hun eerste verjaardag drie keer per dag met de pot mee. Easy does it.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >