5 fabels over flesvoeding

26.02.2018 17:03
flesvoeding fabels Beeld: 123RF

Over flesvoeding wordt nogal wat geroepen, beweerd en gevonden. Hoogste tijd om de 5 meestgehoorde fabels onderuit te halen. At your service.

 1. Je borsten komen ongeschonden uit de strijd
  De wens is de vader van de gedachte, we snappen het. Wat zou het mooi zijn als er een manier was om je borsten gegarandeerd pront te houden, wars van enige zwaartekracht. Dat die potloodtest eeuwig met vlag en wimpel doorstaan wordt. Helaas: het kiezen voor flesvoeding gaat er niet per se voor zorgen dat je borsten gespaard worden. Dat borsten soms na het krijgen van een kind slapper/kleiner/anders worden komt niet zozeer door het geven van borstvoeding, maar door het wegvallen van de zwangerschap zelf. Flesvoeding heeft daar weinig invloed op en kan dat dus niet voorkomen.
   
 2. De moeder-kind hechting is minder goed
  Natuurlijk mis je bij flesvoeding het intieme contact met je baby dat er wel is als je borstvoeding geeft. Bovendien komt bij borstvoeding het hormoon oxytocine vrij. Dit zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder en stimuleert de hechting tussen moeder en kind. Maar dat wil niet zeggen dat je kindje zich minder goed aan je hecht als je flesvoeding geeft. Ook daar kan je een bijzonder momentje van maken, mét huid op huid contact.
   
 3. Hoe duurder de kunstvoeding, hoe beter
  Er is ontzettend veel keuze in flesvoeding, van A-merken tot eigen merk van de supermarkt of drogisterij. De prijzen willen onderling flink verschillen. Maar dat wil niet per se iets zeggen over de kwaliteit van de voeding. Sommige fabrikanten doen simpelweg meer (duur) onderzoek, waardoor hun voeding geavanceerder en kostbaarder wordt. Maar alle kunstvoeding van alle merken in Nederland is veilig en voldoet aan de wettelijke EU-richtlijnen.
   
 4. Flesvoeding is net zo goed als borstvoeding
  Een gevoelig punt, onder zowel voor- als tegenstanders van flesvoeding. Ja, kinderen worden ook prima groot met het flesje, en tuurlijk, iedereen moet doen waar zij zich goed bij voelt. Volgens onderzoek bevat borstvoeding wel, meer dan flesvoeding, beschermende stoffen. Vooral het colostrum, de melk die de moeder in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt, bevat veel belangrijke stoffen die de baby beschermen tegen ziekten.
   
 5. Je baby slaapt sneller door
  Flesvoeding bevat meer proteïne dan borstvoeding en is daardoor minder licht verteerbaar. Het kán zijn dat je baby daardoor sneller doorslaapt, maar dat hoeft niet. Zoals bij zo veel dingen geldt ook hier: behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >