Je kleintje krijgt natuurlijk de mooiste naam ooit. Maar terwijl je de perfecte babynaam zoekt, is het goed om te weten dat niet alles mag. Ja, ook in Nederland zijn er grenzen als het gaat om het kiezen van een naam.
Lees verder onder de advertentie
Wat mag wel en wat absoluut niet?
In Nederland heb je als ouder flink wat vrijheid bij het kiezen van een naam, maar er zijn toch een paar regels waar je niet omheen kunt. Zo mag een naam niet beledigend, ongepast of verwarrend zijn. Namen die klinken als scheldwoorden, ziektes of andere ellendige dingen? Absoluut niet. Ook namen die eerder een titel zijn, zoals “Prins” of “Koningin,” zijn een no-go. En al die gekke symbolen en tekens die je soms voorbij ziet komen? Die worden hier ook niet goedgekeurd.
Hoewel er geen officiële lijst is met verboden namen, zijn er wel wat pareltjes die het niet hebben gehaald. Een paar voorbeelden:
Mickey Mouse: Leuk voor een verjaardagstaart, maar niet als voornaam.
Volkswagen: Hoe dol je ook bent op je auto, dit gaat te ver.
@: Tja, dat werkt alleen in e-mailadressen.
Prinses: Sorry, maar dit blijft voor de sprookjes.
Waarom deze regels?
Deze regels zijn er om te voorkomen dat kinderen later in hun leven worden belast met een naam die hun veel meer schaadt dan siert. Een naam die klinkt als een grap of scheldwoord kan leiden tot vervelende situaties op school en in het dagelijks leven. De wet beschermt kinderen hiertegen, zodat ze niet de dupe worden van een te creatieve naamkeuze.
Wil je toch een naam die nét even anders is? Dat kan prima, zolang de naam maar binnen de regels valt. Er zijn genoeg mooie, originele namen die zonder problemen worden goedgekeurd door de gemeente.
Wat als je toch een verboden naam kiest?
Kies je toch een naam die niet door de keuring komt, dan krijg je een vriendelijk (of minder vriendelijk) verzoek van de ambtenaar om iets anders te kiezen. En geloof ons, je komt er echt niet mee weg. Het is natuurlijk even balen, maar liever dat dan je kind later op de schoolplein als “Volkswagen” door het leven moet.
Lees verder onder de advertentie
Kortom, wees creatief, maar houd het een beetje netjes. Dan komt het met die perfecte babynaam helemaal goed!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).