Hoe herken je autisme bij je kind en wat kun je doen als ouder?

02.04.2024 19:05

Vandaag is het Wereld Autisme Dag, een dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn over autisme en het vieren van neurodiversiteit. Autisme, een complexe en vaak onbegrepen spectrumstoornis, raakt miljoenen mensen wereldwijd, elk met hun eigen unieke ervaringen en uitdagingen.

Wat is autisme?

Autisme, ofwel autisme-spectrumstoornis (ASS), vormt een complex landschap van unieke ervaringen en uitdagingen. Voorheen werd het onderscheiden in verschillende typen, zoals klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS, maar deze classificaties zijn langzaamaan aan het vervagen.

Diversiteit binnen autisme

In de wereld van autisme is geen enkel verhaal hetzelfde. Kinderen, jongeren en volwassenen met autisme ervaren een unieke informatieverwerking in hun brein, waardoor sociale situaties vaak een puzzel vormen en omgang met veranderingen moeilijk kan zijn. Aan de andere kant kunnen ze uitblinken in nauwkeurigheid en het opmerken van details.

Voorheen werd aangenomen dat autisme een levenslange constante was, maar steeds meer onderzoekers benadrukken dat het beeld van autisme als onveranderlijke aandoening te simpel is. Autisme is een ontwikkelingsstoornis met een onvoorspelbaar traject. Sommige individuen kunnen zich zo ontwikkelen dat autisme in de puberteit niet langer van toepassing lijkt te zijn, terwijl anderen pas later in hun leven de diagnose krijgen. Bovendien kunnen sommigen na verloop van tijd andere psychiatrische aandoeningen ontwikkelen.

Lees ook – Science says: neusspray stimuleert sociaal gedrag bij kinderen met autisme

Unieke uitingen

Autisme uit zich op verschillende manieren. Wat voor de een een uitdaging vormt, kan voor de ander juist een talent zijn. Alle mensen met autisme delen gemeenschappelijke struikelblokken in het begrijpen van anderen en het omgaan met onvoorspelbaarheid. De behoefte aan vaste patronen en voorspelbaarheid is vaak groot.

De algemene kenmerken zijn:

  • Sociale interactie: Moeite met begrijpen van anderen, taal letterlijk nemen, en non-verbale communicatie.
  • Herhalende gedragspatronen: Vastklampen aan routines, moeite met veranderingen, en specifieke interesses.
  • Zintuigelijke gevoeligheid: Over- of ondergevoeligheid voor zintuiglijke prikkels.

Vroege symptomen bij kinderen (0-24 maanden)

Vroege signalen van autisme bij baby’s en peuters zijn onder andere:

  • Gebrek aan brabbelen, interesse in anderen, of lachen naar anderen op 12 maanden.
  • Geen reactie op spraak of gebaren op 12 maanden.
  • Gebrek aan functioneel woordgebruik op 18 maanden, of het spontaan gebruiken van 2-woordzinnen op 24 maanden.

Autisme en comorbiditeit

Naast autisme kan iemand ook andere psychiatrische problemen ervaren, zoals ADHD, angststoornissen of depressie. Onderzoek suggereert dat ongeveer 70 procent van kinderen en jongeren met autisme te maken heeft met comorbiditeit: de aanwezigheid van een aandoening naast een primaire, centraal staande ziekte of aandoening.

Lees ook – Charlottes zoon heeft autisme: ‘Hij is een peuter in het lichaam van een kind van negen’

Wat kun je als ouder doen?

Als ouder kan het vermoeden van autisme bij je kind overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat. Zoek professionele begeleiding en ondersteuning om een ​​juiste diagnose te krijgen en om de beste aanpak te bepalen voor de ontwikkeling van je kind. Blijf open communiceren met je kind, luister naar hun behoeften en interesses, en wees geduldig terwijl je samen navigeert door de uitdagingen en triomfen van het leven met autisme. Met liefde, begrip en ondersteuning kunnen jullie samen groeien.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.