Uit angst voor corona worden veel kinderen met een loopneus of kuchje geweerd op scholen en bij de kinderopvang. Onnodig, zeggen verschillende artsen nu.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland is het risico dat kinderen met verkoudheidsklachten andere kinderen besmetten, erg laag. Het is dus ook niet nodig om een kind met een snottebel thuis te houden, zoals in het protocol van het RIVM staat.
Lees verder onder de advertentie
De beide verenigingen pleiten er dan ook voor om de landelijke regels aan te passen. Het is volgens hen niet goed voor de ontwikkeling van een kind als hij niet naar de opvang kan en als zijn ouders thuis moeten blijven, is dat nadelig voor de economie.
Traumatiserend
Volgens de NVIB en AJN worden veel baby’s en kleine kinderen de laatste tijd getest op het coronavirus, zodat zij bij een negatief resultaat weer naar de opvang kunnen gaan. ‘Maar de test zelf is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend’, zeggen ze.
Ook zouden de tests weinig toevoegen aan de strijd tegen het coronavirus en is de testcapaciteit op andere plekken harder nodig.
Testen bij meerdere klachten
Het voorstel van de beide verenigingen is om kinderen alleen weg te houden bij de opvang als een volwassene uit hun directe omgeving mogelijk het coronavirus heeft. Is de test van die persoon negatief, dan kan het kind weer naar de opvang gaan.
Lees verder onder de advertentie
Ook stellen ze voor om kinderen tot vier jaar alleen te testen als ze naast verkoudheidsklachten ook koorts hebben.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.