Artsen: kinderen met verkoudheidsklachten moeten gewoon naar opvang en school kunnen

15.06.2020 14:37
mondkapjes-corona

Uit angst voor corona worden veel kinderen met een loopneus of kuchje geweerd op scholen en bij de kinderopvang. Onnodig, zeggen verschillende artsen nu.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland is het risico dat kinderen met verkoudheidsklachten andere kinderen besmetten, erg laag. Het is dus ook niet nodig om een kind met een snottebel thuis te houden, zoals in het protocol van het RIVM staat.

De beide verenigingen pleiten er dan ook voor om de landelijke regels aan te passen. Het is volgens hen niet goed voor de ontwikkeling van een kind als hij niet naar de opvang kan en als zijn ouders thuis moeten blijven, is dat nadelig voor de economie.

Traumatiserend

Volgens de NVIB en AJN worden veel baby’s en kleine kinderen de laatste tijd getest op het coronavirus, zodat zij bij een negatief resultaat weer naar de opvang kunnen gaan. ‘Maar de test zelf is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend’, zeggen ze.

Lees ook:
Veel kinderen met snotneus geweigerd op school en opvang >

 

Ook zouden de tests weinig toevoegen aan de strijd tegen het coronavirus en is de testcapaciteit op andere plekken harder nodig.

Testen bij meerdere klachten

Het voorstel van de beide verenigingen is om kinderen alleen weg te houden bij de opvang als een volwassene uit hun directe omgeving mogelijk het coronavirus heeft. Is de test van die persoon negatief, dan kan het kind weer naar de opvang gaan.

Ook stellen ze voor om kinderen tot vier jaar alleen te testen als ze naast verkoudheidsklachten ook koorts hebben.

Bron: AD

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >