In samenwerking met Kek Mama

Als je kind tanden krijgt. ‘Nog achttien te gaan’

10.01.2017 16:22

Na zes jaar moederschap dacht Vala van den Boomen (blogger op platform me-to-we.nl en moeder van drie) dat ze alles over tandjes krijgen wel wist. Maar op bezoek bij de huisarts leert ze toch weer nieuwe dingen.

Inmiddels heb ik, na zes jaar moederschap, behoorlijk wat ervaring met de tandjes-fase. Nu zitten we er weer middenin: onze jongste, Arwen van tien maanden, heeft nu twee tanden. Dus we moeten er nog achttien. Wat mij betreft mogen ze morgen allemaal tegelijk doorkomen, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Daarom ging ik op bezoek bij huisarts Kathelijne Wijlhuizen om te vragen hoe het nou eigenlijk precies zit met die tandjes.
 

Wanneer krijgen kinderen tanden?

“De eerste tanden van een baby komen rond de zes tot acht maanden door. Dat kan doorlopen tot drie jaar en dan hebben ze een volgroeid melkgebit.”
 

Hoe kan het dat kinderen vaak last krijgen van hun ontlasting als hun tanden doorkomen?

“Er wordt inderdaad gezegd dat doorkomende tanden en dunne ontlasting vaak samengaan. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er bestaan hierover wel verschillende theorieën. Zo kan het komen doordat ouders vaker met een vinger in de mond van de hun kind wrijven tegen de pijn en hierdoor een virus of bacterie overbrengen. Of doordat kinderen in deze fase zelf vaker spullen in hun mond stoppen. Ook zou de verklaring kunnen zitten in het feit dat baby’s in de tandjes-fase ook vaak ander voedsel krijgen.”
 

En hoe komt het dat kinderen vaak koorts krijgen in deze fase?

“Als dat gebeurt zou ik wel adviseren een keer naar de huisarts te gaan, want het kan ook een andere oorzaak hebben. Maar wat je vaak ziet als de tandjes doorkomen, is dat het tandvlees wat gaat zwellen. Die zwelling zorgt er ook voor dat ze pijn hebben.”
 

Hoe kun je je kind helpen bij doorkomende tandjes?

“Een bijtring kan helpen, en er zijn zelfzorgmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat het tandvlees wat rustig wordt.”

Handig, de tips die ik heb gekregen. Ik ga ze uitproberen. Zelf gebruik ik graag Chamodent tandgel van VSM om het tandvlees te verzorgen en verzachten. De tandgel is tandvriendelijk en heeft een aangename smaak.