Na zes jaar moederschap dacht Vala van den Boomen (blogger op platform me-to-we.nl en moeder van drie) dat ze alles over tandjes krijgen wel wist. Maar op bezoek bij de huisarts leert ze toch weer nieuwe dingen.

Inmiddels heb ik, na zes jaar moederschap, behoorlijk wat ervaring met de tandjes-fase. Nu zitten we er weer middenin: onze jongste, Arwen van tien maanden, heeft nu twee tanden. Dus we moeten er nog achttien. Wat mij betreft mogen ze morgen allemaal tegelijk doorkomen, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Daarom ging ik op bezoek bij huisarts Kathelijne Wijlhuizen om te vragen hoe het nou eigenlijk precies zit met die tandjes.
 

Wanneer krijgen kinderen tanden?

“De eerste tanden van een baby komen rond de zes tot acht maanden door. Dat kan doorlopen tot drie jaar en dan hebben ze een volgroeid melkgebit.”
 

Hoe kan het dat kinderen vaak last krijgen van hun ontlasting als hun tanden doorkomen?

“Er wordt inderdaad gezegd dat doorkomende tanden en dunne ontlasting vaak samengaan. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er bestaan hierover wel verschillende theorieën. Zo kan het komen doordat ouders vaker met een vinger in de mond van de hun kind wrijven tegen de pijn en hierdoor een virus of bacterie overbrengen. Of doordat kinderen in deze fase zelf vaker spullen in hun mond stoppen. Ook zou de verklaring kunnen zitten in het feit dat baby’s in de tandjes-fase ook vaak ander voedsel krijgen.”
 

En hoe komt het dat kinderen vaak koorts krijgen in deze fase?

“Als dat gebeurt zou ik wel adviseren een keer naar de huisarts te gaan, want het kan ook een andere oorzaak hebben. Maar wat je vaak ziet als de tandjes doorkomen, is dat het tandvlees wat gaat zwellen. Die zwelling zorgt er ook voor dat ze pijn hebben.”
 

Hoe kun je je kind helpen bij doorkomende tandjes?

“Een bijtring kan helpen, en er zijn zelfzorgmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat het tandvlees wat rustig wordt.”

Handig, de tips die ik heb gekregen. Ik ga ze uitproberen. Zelf gebruik ik graag Chamodent tandgel van VSM om het tandvlees te verzorgen en verzachten. De tandgel is tandvriendelijk en heeft een aangename smaak.

falende ouders

Niemand is perfect. Ook ouders niet, zo bewijzen deze hilarische momenten op Buzzfeed.

We doen ons best...

En proberen ze goed op te voeden....

 

Wait, stop! #nevermind #toolate #pottytraining #parentingfail #dadfail #donttellmom

Een bericht gedeeld door Phil Yeh (@philyeh) op

 
 

...maar dat lukt niet altijd

 
 
 
 

Soms hebben we íets teveel balgevoel...

 

...of last van de zwaartekracht

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geruzie kinderen stoppen
Beeld: Unsplash

De New Yorkse moeder Vered wilde altijd al drie kinderen. Die wens ging in vervulling, maar het continue geruzie van het stel kan ze missen als kiespijn. Zo maakte ze daar korte metten mee.

Vered schrijft op Scary Mommy hoe ze geniet van haar drie kinderen – tenzij ze aan het schreeuwen, slaan, duwen, schoppen, knijpen, schelden, zeuren en krabben zijn. Vered’s stresslevel schiet dan meteen omhoog en ze beschrijft hoe ze dan in een tweestrijd staat: ‘Moet ik de jongste verdedigen? Ze allemaal straffen? Ze een time-out geven? Het speelgoed waar ze om strijden afpakken? Ze hun excuses laten aanbieden? Ze in aparte kamers laten spelen?’

 

Niet ingrijpen

Vorig jaar liep het geruzie onderling echt uit de hand en zocht Vered hulp bij Tovah Klein, directeur van het Barnard College Center for Toddler Development. Deze specialist raadde haar simpelweg dit aan: ‘Laat de kinderen het zelf uitvechten. En als je daar niet bij wilt zijn, stuur ze dan naar hun kamer om de ruzie te beslechten.’ Volgens Klein werkt het juist averechts om als ouder in te grijpen in een ruzie: dan verandert namelijk de dynamiek en worden onbedoeld de kinderen tegen elkaar opgezet. Trek je je als ouder terug uit de ruzie, dan zullen de kinderen juist uiteindelijk samen een band krijgen.   

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

Uitgeput en overstuur

Vered schrijft hoe ze deze nieuwe aanpak thuis uitprobeerde. Tijdens de eerste ruzies moest ze echt op haar tong bijten: ‘Ik realiseerde me toen pas hoe vaak ik me met het gekibbel had bemoeid, en hoe veel energie me dat gekost had, waarna ik uitgeput en overstuur was. Terwijl de kinderen tien minuten later alweer samen speelden en alles vergeten waren.’ Vered paste haar tactiek aan. ‘Als ik ze zag ruziën, zei ik: ‘Jullie mogen ruzie maken, maar niet waar ik bij ben.’

 

Laat ze met rust

Vered: ‘Zonder mij  als cruciale speler werd het ruziën ineens een stuk minder interessant voor ze.  Het intrigeerde me: wat kunnen ouders doen om hun kinderen onderling een gezonde en liefdevolle band te laten krijgen? Het antwoord: ze met rust laten. Is er helemaal geen ruzie meer in huis? Absoluut niet. Maar nu ik er geen deel meer van uit maak, gaan de ruzies veel meer over de aanleiding zelf. En vechten om een lichtzwaard is nou eenmaal minder interessant dan ruziën over mijn liefde en aandacht.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >