Gewone luiers zuigen zich vol met water en worden hierdoor loeizwaar: niet geschikt om mee te zwemmen, dus. Gelukkig kan je kind met een zwemluier wél zorgeloos het water in. Maar welke soorten zijn er? En welke past het beste bij jouw baby? Kek Mama zocht het uit.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een zwemluier?
Zwemluiers nemen weinig urine op, maar houden ontlasting wel tegen zodat die niet in het zwembad komt. Fijn natuurlijk (een luier die zich volzuigt met water en zwaar wordt kan immers gevaarlijk zijn), maar het is wel het beste om ‘m pas om te doen in het zwembad. Vervolgens vervang je de zwemluier na het zwemmen weer voor een gewoon exemplaar.
Je hebt twee soorten zwemluiers: een wasbare en een wegwerpvariant. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij:
Wasbare zwemluier
Beter voor het milieu
Voordeliger dan een wegwerpluier (als je vaak zwemt)
Verkrijgbaar in leuke printjes
Je moet de ontlasting er zelf uitwassen
Je kind kan er snel uitgroeien, tenzij je een verstelbaar model koopt
Wegwerpzwemluier
Je gooit ‘m na gebruik gelijk weg
Je hoeft geen ontlasting uit te wassen
Je kunt er gemakkelijk een zwempakje of zwembroekje overheen doen
Het is relatief duur in gebruik als je vaak zwemt
Slechter voor het milieu
Waar zijn ze te koop?
Waar ze normale luiers hebben, verkopen ze vaak ook zwemluiers: in de supermarkt, bijvoorbeeld. Of bij de drogist. Ook online zijn ze makkelijk te verkrijgen (Google maar eens op ‘zwemluiers’ en: voilà).
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: een pak luiers (twaalf stuks) kost meestal tussen de 6 en de 8 euro en een enkele wasbare luier gemiddeld 11 euro.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.