Alles wat je moet weten over de verplichte eindtoets van groep 8

20.03.2019 08:13
verplichte-eindtoets-groep-8

Midden april is het voor achtste groepers weer tijd voor de jaarlijkse eindtoets. Vroeger werd vooral de toets van CITO door scholen gebruikt, maar sinds een paar jaar kan er uit verschillende toetsen worden gekozen. Wij zetten ze op een rij. 

Waarom een eindtoets?

De eindtoets vindt elk jaar plaats tussen 15 april en 15 mei en is bedoeld om het niveau van je kind (en het daarbij horende middelbareschooladvies) te bepalen. Voor 2013 was de uitslag van de toets leidend, maar doordat veel mensen hier kritiek op hadden – zo’n toets is immers een momentopname – is ervoor gekozen het advies van de leerkracht zwaarder te laten wegen. Scoort je kind op de eindtoets hoger dan het schooladvies van de leraar? Dan mag je als ouders om een herziening vragen. Maar of je kind vervolgens ook daadwerkelijk naar een hoger niveau kan, is nog de vraag.

 

Lees ook
Coalitie: ‘Geef schooladvies groep 8 pas ná de eindtoets’ >

 

Verschillende soorten

Scholen kunnen naast de uitgebreide Centrale Eindtoets (wat vroeger de CITO-toets was), kiezen uit vijf andere eindtoetsen die goedgekeurd zijn door het Ministerie van Onderwijs: 

  • IEP Eindtoets – bestaat uit rekenen, lezen en taal
  • ROUTE 8 – bestaat uit rekenen, taal en (als optie) functioneren
  • Dia-eindtoets – bestaat uit taal en rekenen
  • Data AMN Eindtoets – bestaat uit rekenen, taal en lezen
  • CESAN Eindtoets – bestaat uit rekenen, lezen, taal en (als optie) sociale mediavaardigheden

Vooral de IEP en ROUTE 8 worden steeds vaker gekozen, omdat deze (in tegenstelling tot de drie ochtenden durende Centrale Eindtoets) maar een paar uur in beslag nemen. Ook passen deze twee toetsen zich automatisch aan het niveau van het kind aan. Voorbeeld: als er vier keer achter elkaar een fout antwoord wordt gegeven, gaat de moeilijkheidsgraad van de volgende vraag omlaag. 

 

Dyslexie

Heeft jouw kind dyslexie of is-ie slechtziend? Dan is er voor elke eindtoets een aangepaste versie. In overleg met de school wordt bepaald welke versie jouw kind dan krijgt. Kinderen met een IQ lager dan 75 of die minder dan een jaar in Nederland zijn, hoeven de eindtoets sowieso niet te maken. Bij hen is het advies van de leerkracht leidend. 

Bron: Rijksoverheid

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >