Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups

09.05.2020 07:42
wat_is_de_eikenprocessierups

Vanaf mei is de eikenprocessierups weer actief in Nederland. En hoewel-ie microscopisch klein is, kan je na contact toch klachten krijgen. Daarom een paar tips wat je kunt doen als je kind tijdens het buitenspelen zo’n beestje heeft aangeraakt.

Wat is een eikenprocessierups?

Dit is de rups van een nachtvlinder die je in de zomermaanden (mei, juni en juli) op veel eikenbomen in heel Nederland kunt aantreffen. Ze zijn klein, harig en zitten vooral in gesponnen nesten aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in lanen en parken.

 

Welke klachten kun je krijgen?

Als je de brandharen van de rups hebt aangeraakt, kan je jeuk, huiduitslag, irritatie aan je ogen of luchtwegen krijgen.

Goed om te weten: de haren kunnen na het vertrek van de rupsen in de nesten achterblijven. Ook dan, zelfs na jaren nog, kan je klachten krijgen als je deze aanraakt.

 

Lees ook
Door deze tips wordt een boswandeling met je kind nog leuker >

 

Hoe voorkom je ongemak?

Als je de natuur ingaat, zorg er dan voor dat je hals, armen en benen goed bedekt zijn. Ga niet zomaar op de grond zitten en kies (waar mogelijk) voor een andere route als je weet dat er besmette bomen staan – vaak plakt de gemeente een waarschuwing op de bomen. Is de eikenprocessierups in de buurt van jullie woning actief, probeer dan te voorkomen dat brandharen of nesten je huis binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk dicht en laat geen speelgoed buiten slingeren. 

 

Wat als jij (of je kind) toch zo’n rups heeft aangeraakt?

Spoel de huid dan met lauw water en probeer niet te krabben of te wrijven: een zachte crème kan de jeuk iets verlichten. Was zonodig ook de kleren die jij of je kind aanhad, het liefst op 60 °C.

In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten vanzelf, maar krijg je last van braken, duizeligheid, een allergische reactie of koorts? Dan is het verstandig om de huisarts te informeren. 
 

Bron: RIVM

 

Meer opvoedtips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >