De zon schijnt, de temperatuur loopt op en we gaan met het hele gezin weer lekker zwemmen. Niets leuker dan dat, maar hoe zit het met de kwaliteit van het zwemwater? En wat gebeurt er als je kind zwemwater inslikt?
Lees verder onder de advertentie
Officiële zwemlocaties
Wil je er zeker van zijn dat de kwaliteit van het zwemwater goed is, kies dan voor een officieel aangewezen zwemplek. Tijdens het zwemseizoen – van 1 mei tot 1 oktober – wordt het zwemwater daar minimaal één keer per maand gecontroleerd. Je kunt er dan van op aan dat er geen bacteriesoorten voorkomen in het water, zoals de IE- en E-colibacterie, die voorkomen in de ontlasting van mensen en dieren.
Ga je op andere plekken zwemmen, zoals in zee of in kleine meertjes, let dan zelf goed op. Check hoe het water er uit ziet en ga na waar de zwemplek zich precies bevindt. Als je in water gaat zwemmen dat dicht bij een riool zit of waar scheepvaart doorheen gaat, kan het verontreinigd zijn. Laat je kind nooit het water in gaan als het een vreemde kleur heeft of als er een laag algen op het water ligt.
Je kunt de kwaliteit van het water van een zwemplek gemakkelijk zelf nagaan. Kijk hiervoor op de grote, lichtblauwe informatieborden die bij officiële zwemwaterlocaties staan. Rechtsonder vind je het getal 0, 1, 2 of 3 sterren. Dat houdt in:
Om de kwaliteitsklasse te beoordelen, wordt gekeken naar de metingen van de laatste vier jaar. Het kan natuurlijk zijn dat de kwaliteit plotseling verandert – in dat geval staat er een waarschuwing op het bord. Er kan ook een negatief zwemadvies worden gegeven als zwemmen op die plaats slecht is voor de gezondheid. Het wordt dan afgeraden om het water in te gaan. Is het risico dat jij of je kind ziek wordt heel groot, dan wordt zwemmen zelfs verboden.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je kind zwemwater inslikt?
Dit gebeurt altijd wel een keer als je kind een middag lekker gaat spetteren en plonsen. Als je bij een officiële zwemplek bent, is er meestal niets aan de hand.
Gaat je kind echter de zee in of ben je op een niet-officiële zwemplek, bijvoorbeeld in een vaart of in kleine meertjes, let er dan op dat je kind zo weinig mogelijk water inslikt. Je kind kan namelijk ziek worden na het inslikken van water. Hij zou last kunnen krijgen van misselijkheid, braken, koorts en diarree. Soms kan er blauwalg in water voorkomen. Je kind kan dan irritaties krijgen aan zijn ogen of huid. Ook treden er soms maag- en darmklachten op. Deze klachten verdwijnen meestal weer na een paar dagen. Houd je kind er last van, ga dan naar de huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Wil je de waterkwaliteit van zwemplekken bij jou in de buurt checken? Kijk dan op zwemwater.nl.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.