Alles over de avondvierdaagse

20.05.2019 19:48
avondvierdaagse Beeld: Shutterstock

De paden op, de lanen in: van 20 tot en met 24 mei vindt de Week van de Avondvierdaagse 2019 plaats. Op veel basisscholen wandelen kinderen fanatiek vier avonden lang. Hoe bereid je je kind het beste voor en welke afstanden zijn er?

De meeste basisscholen doen mee aan de avondvierdaagse. Een school kan zelf bepalen op welke dagen er wordt gelopen. Het evenement hoeft niet per se plaats te vinden in de Week van de Avondvierdaagse, sommige scholen wandelen ook later.

Afstanden

Meestal is er keuze uit drie verschillende afstanden: 5, 10 of 15 kilometer. In sommige plaatsen is er voor de allerkleinsten nog een miniroute van 1 of 2 kilometer. De routes lopen altijd door het dorp of de stad en onderweg wordt natuurlijk vrolijk met z’n allen gezongen. Bij elke wandeling ontvangt een kind een stempel bij de stempelpost.

Heb je alle vier de avonden uitgelopen en kom je over de eindstreep? Dan wacht je natuurlijk een mooie medaille en ontvang je vaak wat lekkers van opa, oma of andere familieleden die zijn komen kijken.

 

Lees ook:
‘De avondvierdaagse. De moed zakt me in de wandelschoenen, die ik natuurlijk niet heb’ >

 

Voorbereiding

Hoe bereid je je kind zo goed mogelijk voor op de te lopen afstanden? Een aantal tips:

 • zorg voor goede schoenen met een stevige zool, die goed ingelopen zijn
   
 • laat je kind niet met een volle maag lopen, maar geef hem ruim een uur van tevoren een voedzame (koolhydraatrijke) maaltijd zoals pasta
   
 • zorg voor goede sokken die vocht opnemen, om blaren zoveel mogelijk te voorkomen
   
 • wil je je kind een snack meegeven voor onderweg? Kies dan voor iets gezonds, zoals een stuk fruit
   
 • kleed je kind niet te koud, maar ook niet te warm aan – door het lopen krijgt hij het vanzelf warm. Geef tegen de regen een poncho mee

Oh jee, een blaar

Krijgt je kind last van blaren? Dat is vervelend, zeker op één van de eerste avonden. Een blaarpleister voorkomt dat de huid opengaat en dat je kind moeite heeft met lopen. Maak de huid rondom de blaar voorzichtig schoon met water en zeep. Goed droogdeppen en daarna een pleister erop plakken die de hele blaar bedekt.

 

Welke scholen doen mee?

De meeste kinderen lopen de avondvierdaagse met hun school, maar niet alle scholen doen mee aan dit evenement. Check hier of de school van jouw kind deelneemt (let op, niet alle scholen staan in dit overzicht).

Kan je kind niet meelopen met zijn school? Dan kun je je kind individueel opgeven bij een organisatie in de buurt.

 

Bron: Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >