Advies: wees niet te voorzichtig met je kind

07.07.2018 09:16
niet te voorzichtig met kind Beeld: Pixabay

Ben jij een moeder die de hele dag naar haar spelende kinderen roept dat ze voorzichtig moeten zijn? Daar kun je beter mee ophouden, zegt VeiligheidNL. Kinderen horen soms risico’s te nemen, vindt de stichting.

Onlangs begon VeiligheidNL aan een nieuwe campagne om risicovol spelen van kinderen te promoten. Ouders zijn te voorzichtig en waarschuwen hun kinderen te vaak voor mogelijke gevaren, aldus de stichting. Daarom geven ze met een zogenoemde ‘Groeiboom’ adviezen en tips aan ouders voor de komende zomervakantie, zodat kinderen minder geremd worden tijdens het spelen. Met deze online Groeiboom kun je als ouder checken of je risicomijdend bent of niet, en of jouw kind risico’s neemt of juist liever niet. Handig: naar aanleiding van deze analye krijgen ouders een op maat gemaakt ‘speelplan’ gepresenteerd.

 

Lees ook
KIND: ‘Ik zie overal gevaar, mijn man lacht alles weg’ >

 

Gevaar opzoeken

‘Kinderen in de leeftijd tussen 5 en 7 jaar krijgen heel vaak te horen dat ze ‘rustig en voorzichtig aan’ moeten doen,’ zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL tegen RTL Nieuws. ‘Dat remt hun ontwikkeling. Je hebt kinderen die je juist moet stimuleren het gevaar op te zoeken.’

 

Lekker ravotten

Veel ouders worstelen hiermee, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL onder 14.000 ouders: ze willen hun kinderen lekker laten ravotten en spelen, maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Ook vinden ouders het lastig in te schatten wanneer ze wél moeten ingrijpen om echt gevaar of letsel te voorkomen. VeiligheidNL tipt: maak duidelijke afspraken met je kind, moedig ‘m aan maar hou afstand en vooral: kijk naar je kind en luister naar je gevoel.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >