niet te voorzichtig met kind
Beeld: Pixabay

Ben jij een moeder die de hele dag naar haar spelende kinderen roept dat ze voorzichtig moeten zijn? Daar kun je beter mee ophouden, zegt VeiligheidNL. Kinderen horen soms risico’s te nemen, vindt de stichting.

Onlangs begon VeiligheidNL aan een nieuwe campagne om risicovol spelen van kinderen te promoten. Ouders zijn te voorzichtig en waarschuwen hun kinderen te vaak voor mogelijke gevaren, aldus de stichting. Daarom geven ze met een zogenoemde ‘Groeiboom’ adviezen en tips aan ouders voor de komende zomervakantie, zodat kinderen minder geremd worden tijdens het spelen. Met deze online Groeiboom kun je als ouder checken of je risicomijdend bent of niet, en of jouw kind risico’s neemt of juist liever niet. Handig: naar aanleiding van deze analye krijgen ouders een op maat gemaakt 'speelplan' gepresenteerd.

 

Lees ook
KIND: 'Ik zie overal gevaar, mijn man lacht alles weg' >

 

Gevaar opzoeken

‘Kinderen in de leeftijd tussen 5 en 7 jaar krijgen heel vaak te horen dat ze 'rustig en voorzichtig aan' moeten doen,’ zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL tegen RTL Nieuws. ‘Dat remt hun ontwikkeling. Je hebt kinderen die je juist moet stimuleren het gevaar op te zoeken.’

 

Lekker ravotten

Veel ouders worstelen hiermee, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL onder 14.000 ouders: ze willen hun kinderen lekker laten ravotten en spelen, maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Ook vinden ouders het lastig in te schatten wanneer ze wél moeten ingrijpen om echt gevaar of letsel te voorkomen. VeiligheidNL tipt: maak duidelijke afspraken met je kind, moedig ‘m aan maar hou afstand en vooral: kijk naar je kind en luister naar je gevoel.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >