Advies aan kabinet: ‘Open basisscholen weer vanaf mei’

21.04.2020 10:22
advies aan kabinet scholen weer vanaf mei open Beeld: Shutterstock

Binnenkort zullen basisschoolleerlingen weer naar school mogen gaan: in kleine groepjes, verspreid over de dag. Dat is volgens RTL Nieuws het advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet.

De scholen zouden vanaf mei weer geleidelijk open kunnen gaan, mits de leerlingen verspreid over de dag naar school gaan. Dat betekent dat ze in kleine groepjes les zullen krijgen.

Ook zou het OMT het kabinet adviseren om kinderen tot twaalf jaar drie keer in de week te laten sporten. Daarbij hoeft geen rekening te worden gehouden met de maatregel om anderhalve meter afstand te houden.

 

Minder ziek

Het OMT stelde eerder dat kinderen minder vatbaar lijken te zijn voor het coronavirus. Ook worden ze minder ziek dan volwassenen of hebben ze zelfs geen symptomen als ze besmet zijn. 

Lees ook:
Dít moet je weten over het coronavirus bij kinderen >

 

Volgens deskundigen van het Outbreak Management Team zal het heropenen van de basisscholen weinig effect hebben op het aantal IC-bedden dat nodig is, omdat de ziekte bij kinderen mild verloopt. Wel zal het virus meer verspreiden onder de kinderen en hun ouders zodra de basisscholen weer opengaan, maar deskundigen verwachten vooralsnog dat dat geen directe gevolgen heeft voor de IC-afdelingen.

Sinds een maand doet het RIVM onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus binnen honderd gezinnen. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend en worden pas in juni verwacht.
 

Persconferentie

Of basisscholen inderdaad weer opengaan en welke andere maatregelen er genomen of versoepeld zullen worden, zal vanavond blijken tijdens de persconferentie van premier Rutte en vicepremier Hugo de Jonge. Die is op verschillende tv-zenders te zien en start om 19 uur.

Bron: RTL NieuwsNOS
 

 

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio-Noos tas voor maar € 49,95! >