De gruwelijke gebeurtenissen in Brussel hebben er bij ons allemaal flink ingehakt. En al doe je nog zo je best je kind af te schermen voor nieuws over aanslagen en de dreiging van terreur, ze pikken er ongetwijfeld iets over op. Wat vertel je ze precies, en hoe? Zes tips op een rij.

1. Verberg je angst en zorgen

Inderdaad, dat vergt misschien enige zelfbeheersing, maar anders versterk je de angst van je kinderen juist. Voor kinderen is het geruststellend om te zien dat mama of papa de zaken onder controle heeft. Bovendien wil je ze graag het gevoel geven dat ze thuis, bij jou (en je partner), veilig zijn.

2. Geef niet teveel informatie

Beter: vraag wat je kind zelf al weet. Wat denkt hij daarvan, en hoe voelt hij zich daarover? Zo weet je wat leeft bij je kind en kun je daarop inspelen. Ook voorkom je zo dat je informatie en details geeft die hij nog niet begrijpt en hem banger maken. Overvraag je kind daarom niet. En weet dat jonge kinderen dingen snel weer kunnen vergeten.

3. Houd rekening met de leeftijd

Bij heel kleine kinderen is een korte uitleg meestal voldoende. Teveel informatie kan een onoverzichtelijk gevoel geven en bang maken, en woorden als ‘terreur’ zijn nog moeilijk te begrijpen. Houd het simpel, zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Er zijn mensen die erge ruzie maken. Ze hebben slechte bedoelingen, maar dat heeft niets met jou te maken. Het is een ruzie tussen grote mensen, ze zouden beter moeten weten.’

4. Wees eerlijk

Basisschoolkinderen zijn – zeker vanaf een jaar of 9 – beter in staat situaties te begrijpen. Zij hebben veel duidelijke informatie nodig. Schrik niet als je kind wel erg concrete vragen stelt, zoals: ‘Hoe ver vliegen de stukken lichaam als er een bom ontploft?’ Beantwoord alle vragen zo eerlijk mogelijk. Je kind heeft al deze informatie nodig om de gebeurtenissen te verwerken en grip te krijgen op angsten.

5. Neem je kind serieus

Doe angst dus niet af als aanstellerij. Vertel hem of haar dat het heel normaal is dat ze vragen hebben en zich zorgen maken. Probeer de zaken wel te relativeren, door te vertellen dat de kans klein is dat zoiets gebeurt. ‘Angstaanjagende’ maatregelen zoals extra beveiliging kun je positief uitleggen: de mensen worden beschermd, er wordt goed voor ons gezorgd.

6. Sluit het gesprek af met iets positiefs

Laat je kind weten altijd bij je terecht te kunnen met vragen of voor een knuffel, en schakel over op een ander onderwerp. Of speel een spelletje met je kind ter afleiding. Zo verklein je de kans dat hij blijft tobben over de gebeurtenissen.

Bronnen: zitdazo.be, groeimee.be

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >