6x gevaren voor kinderen waar je niet meteen aan denkt

08.12.2017 11:30
gevaren-kinderen-niet-meteen-aan-denkt

Een ongeluk zit in een klein hoekje, weten moeders als geen ander. En zonder nu gelijk in paniek te schieten: zes gevaren waar je niet meteen aan denkt.

Want het is altijd goed om alert te zijn.

 

Snoeptomaten / druiven / knakworst

Door het formaat in combinatie met het velletje en de ‘zachte’ structuur kan het gebeuren (zodra je kind de boel inslikt) dat dit eten in de luchtpijp vast komt te zitten. Dus hoe klein ook: altijd doorsnijden die hap. Niet horizontaal trouwens, maar verticaal.

 

Roltrap

De meeste ongevallen op roltrappen zijn valongelukken. Het is daarom verstandig om altijd samen de roltrap op te gaan. Hou je kind vast met één hand, met de andere hand pak je de leuning. Grote kinderen kunnen beter op de trede voor je staan. Zij houden zelf de leuning vast. Ook belangrijk: nooit op een roltrap gaan zitten, voeten weg van de zijkant en let op met lange jassen, jurkjes, sjaals en losse veters. Die kunnen bekneld raken.

 

Kuil graven op strand

De afgelopen jaren waarschuwt de politie al voor de gevaren van kuilen graven. Zo werd er in Zeeland  een jongetje bedolven onder het zand toen een door hem en zijn vriendjes gemaakte tunnel instortte. Vooral zand in de duinen blijkt ongeschikt om in te graven: door de droge structuur kan de kuil/tunnel makkelijk instorten.

 

Lees ook
Moeder krijgt kritiek nadat dochter (3) zelf haren knipt: ‘Levensgevaarlijk’ >

 

Tuinslang

Niets leuker voor je kind dan spelen met de tuinslang in de zomer. Wel goed om te weten: in een (gebruikte) tuinslang blijft altijd een beetje water staan. Dit wordt heet door de zon en wanneer je de kraan openzet, wordt dit hete water naar buiten geduwd. Om te voorkomen dat je kind niet ineens een plens kokend heet water over zich heen krijgt, kun je de tuinslang eerst even door laten lopen.

 

Ballonnen

Ballonnen op een verjaardag? Hartstikke leuk, maar probeer leeggelopen ballonnen uit de buurt van kleine kinderen te houden. Als deze worden ingeslikt, wordt (net als bij de druiven en snoeptomaten) de luchtpijp geblokkeerd.

 

Gordijnkoorden

Een paar jaar geleden is er een peuter uit Arnhem gestikt, doordat-ie tijdens het spelen bleef hangen in een gordijnkoord. Het komt natuurlijk niet dagelijks voor, maar een kleine moeite om koorden in de buurt van kindjes op goede hoogte vast te knopen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >