In samenwerking met Kek Mama

5x wetenschappelijke redenen waarom ontbijten belangrijk is voor kinderen

13.05.2019 10:01
waarom-ontbijt-belangrijk-voor-kinderen

Wordt het ontbijt bij jullie thuis weleens overgeslagen? Onverstandig. Nou ja, volgens wetenschappers dan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet ontbijten het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Maar dat niet alleen, onderstaande wetenschappelijke hoogstandjes vertellen dat verantwoord ontbijten voor nog veel meer goed is…

 

1. Het zorgt voor een betere concentratie…

Door te ontbijten, krijgen kinderen een boost energie voor de rest van de dag. En dat is ook wel nodig, blijkt uit Nederlands onderzoek (Gorissen e.a.1999): leerkrachten zagen hier dat leerlingen die niet hadden ontbeten, zich minder goed konden concentreren. 

 

2. Betere schoolprestaties…

En ja, één en één is twee: doordat kinderen zich slechter kunnen concentreren, presteren ze op school ook minder goed. Dit kwam niet alleen uit Gorissens onderzoek naar voren, ook Britse wetenschappers kwamen tot deze conclusie. Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de ontbijtgewoonten en de schoolprestaties van vijfduizend kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar oud. Wat bleek? Kinderen die goed ontbeten, scoorden beter tijdens toetsen.

 

3. En minder kans op overgewicht.

Eigenlijk is hier helemaal geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig (want: logisch), maar als je het ontbijt overslaat, is de kans groter dat je kind later op de dag snakt naar ongezonde snacks. Een nog duidelijkere uitleg van Mens en Gezondheid: ‘Door ’s ochtends niet te eten, laat je je lichaam weten dat er een ’tijd van honger’ moet komen. Je lichaam gaat om deze reden al het voedsel wat nog in de maag zit omzetten in vet, waardoor je alleen nog maar meer honger krijgt.’

 

4. Het verhoogt de totale inname van vitaminen en mineralen…

Niet onbelangrijk natuurlijk. Kinderen die ontbijten, krijgen beduidend meer vitamine C, foliumzuur, calcium, ijzer en jodium binnen, stellen Britse wetenschappers. En juist voor kinderen zijn deze vitaminen en mineralen zo belangrijk voor een goede weerstand, concentratie en leerprestaties.

 

5. En kan de familieband versterken.

Éven een momentje samen aan tafel en rustig op adem komen voordat de dag begint: ontbijten is hartstikke gezellig en bovendien ook nog goed voor de familieband. Bij jonge kinderen gaat het dan vooral om het gevoel van veiligheid en samenhorigheid, oudere kinderen vinden het fijn om goede gesprekken met hun ouders te kunnen voeren. 

 

Wil jij er zeker van zijn dat je kind verantwoord, maar ook lekker ontbijt? Probeer dan eens de nieuwe Quaker Kids Crunchy Mix-Up: rijk aan vezels, zonder kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen én het bevat het 40 procent minder suiker dan andere ontbijtgranen voor kinderen. Bovendien maak je er door de eekhoorntjes, beren en olifanten tussen de knapperige havermout het ontbijt nog gezelliger.

De Crunchy Mix-up’s zijn verkrijgbaar in twee smaken: aardbei en chocola. Zo weet je zeker dat er wat lekkers voor je kind bij zit. 

Advertisement