In samenwerking met Kek Mama

4x zo kies je het juiste speelgoed voor je kind

05.10.2017 07:10
Beeld: Getty Beeld: Getty

Of het nou om de verjaardag je eigen kind, je nichtje of de buurjongen gaat: het is nogal een opgave om speelgoed te vinden waar een kind écht lang plezier aan heeft. Daarom: 4 tips om het juiste speelgoed te kiezen.

1. Ga af op ervaring

Niets is aantrekkelijker dan een hysterische folder van de plaatselijke speelgoedwinkel. Maar zo’n ding kan ook een valkuil zijn: je kind kiest misschien sneller een aantrekkelijk uitziend stuk speelgoed – en is er vervolgens na twee keer spelen alweer op uitgekeken. Ga daarom af op de eerdere ervaringen van je kind. Is er een bepaald stuk speelgoed waarmee je kind dolgraag speelt als-ie op school is, bij de overbuurjongen of z’n nichtje? Grote kans dat je daarmee ook thuis succes boekt.

 

2. Kijk naar je kind

Leeftijdsaanduidingen zijn loeihandig, maar laat je niet meteen afschrikken door zo’n cijfer. Sommige dreumesen vinden het geweldig om nu al een spelletje als memory te spelen – je gebruikt dan gewoon minder kaartjes. Naarmate je kind ouder wordt, voeg je gewoon weer kaartjes toe. Zo blijven spelletjes uitdagend en heeft je kind er veel langer lol van. En zo zijn er tig spellen voor kleuters die driejarigen net zo leuk vinden – of voor elfjarigen die kinderen van tien ook leuk vinden.

 

3. Op naar de speelotheek

Voor twijfelaars is er nog een andere optie, namelijk speelgoed lenen om te kijken of het aanslaat bij je kind. Je kunt natuurlijk een beroep doen op je zus/buurvrouw/nicht/vriendin, maar bij de plaatselijke speelotheek weet je zeker dat er genoeg te kiezen valt – van puzzels en bordspellen tot aan poppenhuizen en speelautootjes.

 

4. Meegroeispeelgoed

Nog zo’n fijne: meegroeispeelgoed. De naam zegt het al: dat is een stuk speelgoed dat zowel leuk is voor dreumesen als voor peuters en kleuters – je breidt het alleen per leeftijdsfase uit door de verschillende niveaus. Op die manier blijft het interessant voor je kind om mee te spelen en experimenteren. Speelgoedfabrikant Fisher-Price heeft zulk speelgoed in alle soorten en maten. Zoals het Theeservies, een spel waarmee je kind leert over samen delen, tellen, goede manieren, verschillende kleuren en nog veel meer. Er zijn drie niveaus– met ieder hun eigen liedjes, zinnen en geluiden. Is je kind toe aan een ander niveau? Kwestie van het knopje verschuiven op het niveau waar je kind aan toe is. Handig: het speelgoed is voor kinderen tussen de zes en achttien maanden, dus je kunt er even mee vooruit.