Zo zorg je ervoor dat je sporten wél volhoudt

25.01.2021 10:07
Sporten volhouden zo doe je dat Beeld: Shutterstock

Hoewel deze sportsmoezen al een keer (of dertig) door je hoofd hebben gespookt, is het nu écht tijd voor die #fit #healthy lifestyle. Onderstaande tips kunnen je daar mooi bij helpen.

Kies een sport die je leuk vindt

Je vindt fitness saai omdat je constant hetzelfde doet, maar laat je toch opnieuw de typische sportvideo’s aansmeren. Voor iedereen die denkt dat dit een goeie stok achter de deur zou zijn: is het niet. Laat die dumbells daarom voor wat ze zijn en kies voor iets wat je echt leuk vindt. Van wandelen en fietsen tot wandklimmen, paaldansen of duiken: er zijn mogelijkheden genoeg. En als jij er energie uithaalt, kost het ook geen moeite om het vol te houden.
 

Maak je doelen klein

Wie beter dan fitnessgoeroe Arie Boomsma himself kan vertellen hoe je sporten kunt volhouden? ‘Een uiterlijk doel is zelden concreet’, schrijft hij op Instagram. ‘En concreet is veel leuker. Maak je doelen klein. Breek grote doelen als ‘gezonder leven’ en ‘meer bewegen’ af in haalbare stappen, in dagelijkse gewoontes zoals bijvoorbeeld; twee keer per dag groenten bij je maaltijd. Altijd de trap tot de derde verdieping en pas daarna de lift als je hoog moet zijn. Drie maanden geen vlees. Elke dag een half uur wandelen. Elke ochtend koud douchen. Die zijn makkelijk te meten. En omdat ze haalbaar zijn zorgen ze voor positief momentum. Voor wind in de zeilen van je voornemen, en voor plezier.’ Groot gelijk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoe krijg ik een sixpack? Het is één van de meest gestelde vragen tijdens de maandelijkse q&a’s in mijn stories. En ook voor dit jaar zijn die zichtbare buikspieren weer veel als doel gesteld. Mensen willen wél die sixpack, maar de vraag is of ze bereid zijn het leven te leven dat bij die sixpack hoort. De offers te brengen die ervoor nodig zijn als je niet het genetisch pakket hebt dat ze van nature blootlegt. Dan is er geduld vereist. Hard werk en een slim eetpatroon. Ik denk dat het altijd onverstandig is een uiterlijk doel te kiezen. Zo’n sixpack is een gevolg van hoe je traint en eet, maar als doel is het onhandig. Net als ‘afvallen’ of ‘billen die lijken op de perzik emoticon’. Hoe ga je in week negen, of dertien meten of je goed op weg bent? Wat is je houvast van dag tot dag? Die vragen zijn al bijna antwoorden. Door ze te stellen weet je wat er aan zo’n doel ontbreekt. Een uiterlijk doel is zelden concreet. En concreet is veel leuker. Maak je doelen klein. Breek grote doelen als ‘gezonder leven’ en ‘meer bewegen’ af in haalbare stappen, in dagelijkse gewoontes zoals bijvoorbeeld; twee keer per dag groenten bij je maaltijd. Altijd de trap tot de 3e verdieping en pas daarna de lift als je hoog moet zijn. Drie maanden geen vlees. Elke dag een half uur wandelen. Elke ochtend koud douchen. Elke avond minimaal 1 pushup. 5 burpees vóór het ontbijt. Die zijn makkelijk te meten. En omdat ze haalbaar zijn zorgen ze voor positief momentum. Voor wind in de zeilen van je voornemen, en voor plezier. Wanneer je daar dan nog geduld bij gooit, is die sixpack, het afvallen een kwestie van tijd. Maar ik vermoed dat je je daar dan al niet meer zo druk om maakt. foto: Stef Nagel voor @menshealthnl

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

 

Ga samen sporten

Hartstikke gezellig. En praktisch, want als partner 1 een keer geen zin heeft trekt partner 2 jullie wel weer mee of andersom. Of niet en dan eindigen jullie met een fles wijn en kaasplankje op de bank. Maar ook dat is leuk.
 

Lees ook
Handig om te weten: zoveel calorieën verbrand je met deze sporten >

 

Hou je vorderingen bij

Of het nu met een post-it op de koelkast of in een app is: door je vorderingen bij te houden, krijg je steeds meer motivatie. Hou er wel rekening mee dat je vooral aan het begin sneller gewicht verliest. Vind je het na een paar weken moeilijk om te zien dat het langzamer gaat? Probeer dan niet te veel meer te focussen op de weegschaal maar op je conditie. Overigens kan een personal trainer je hier ook heel goed in begeleiden.
 

 

Meer (sport)tips? Volg Kek Mama op Facebook >