Zo voelt het om ‘Touched out’ te zijn en dít doe je eraan

21.07.2022 10:24
bloemenvazen woonkamer op te fleuren Beeld: Getty Images

Na een lange dag wil je partner even knuffelen, maar jouw hele lijf denkt no way! Herkenbaar? Grote kans dat je ’touched out’ bent. Een fenomeen waar veel ouders last van hebben. Wij zochten uit wat het is én wat je eraan kunt doen. 

Borstvoeding geven, eindeloos veel knuffels en kusjes, lekker stoeien en een kind dat aan je been hangt: tijdens een dag met je kinderen krijgt je lichaam het soms aardig te verduren. Niet gek dus dat je lichaam na zo’n dag helemaal klaar is met aanrakingen: je bent ’touched out’.

Dit kun je doen

Alhoewel het helemaal te verklaren is kan het je toch een vervelend gevoel geven en je kunt je zelfs schuldig voelen. Toch is dit het moment om even naar je lichaam te luisteren, voordat het echt ongezellig wordt… Dit is wat je kunt doen om het te voorkomen óf om het gevoel te verminderen:

  • Ben je een hele dag alleen met de kinderen? Zoek plekken op waar ze kunnen spelen zonder jou, zodat je lijf ook even rust krijgt.
  • Waar word jij blij en rustig van? Misschien een massage, een lange wandeling of een sportlesje? Plan het in! Gun jezelf een aantal keer per week zo’n moment om even lekker alleen te zijn.
  • Leg uit aan je partner hoe je je voelt en vertel het ook aan je kinderen. Zo kunnen ze er rekening mee houden en je even met rust laten.
  • Voel je niet schuldig! Je bent niet alleen: veel ouders ervaren dit. Je bent geen slechte ouder, alleen ontzettend moe. Een powernap is een goed idee!
  • Zorg elke dag voor een klein momentje alleen. Neem een lange douche, zet je favoriete muziek keihard aan en doe een dansje of geniet van een kop koffie in de zon. Spreek met je partner af wanneer jullie allebei even alleen kunnen zijn.
  • Plan een date! Even lekker samen weg, zonder kinderen, kan wonderen doen.

Het goede nieuws is: dit gevoel gaat voorbij. En het erge is ook nog dat je het op een dag waarschijnlijk gaat missen, dat geknuffel, ook al lijkt dat nu onvoorstelbaar. Maar voor nu: zorg dat je voldoende tijd voor jezelf maakt!

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.