Griepprik tijdens de zwangerschap: dit wil je weten
Is het schadelijk om griep te krijgen terwijl je zwanger bent en is het verstandig om de griepprik te halen? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen.
Verloopt griep ernstiger bij zwangeren en baby’s?
Als je zwanger bent is het risico dat je erg ziek wordt van de griep verhoogd. Uit buitenlands onderzoek kunnen we afleiden dat in Nederland zo’n 11.000 zwangeren per jaar griep krijgen, ongeveer 45 zwangeren worden hiervoor opgenomen in het ziekenhuis én 1 tot 5 zelfs op de intensive care. Naast het feit dat je erg ziek kunt worden doordat je minder weerstand hebt, geeft hoge koorts een verhoogd risico op vroeggeboorte.
Pasgeboren baby’s kunnen ernstig ziek worden van de griep, ze hebben nog onvoldoende weerstand. Ze kunnen heel erg benauwd worden en hebben een verhoogd risico op ziekenhuisopname. In Nederland krijgt ieder jaar naar schatting 10-15% van alle pasgeborenen griep. Per jaar krijgen ongeveer 300 pasgeborenen klachten zoals benauwdheid en kortademigheid door griep waarvoor zij moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Ongeveer 10 tot 20 baby’s worden jaarlijks op de intensive care opgenomen vanwege ernstige griep.
Bescherm jezelf én je kleintje tegen griep
Juist omdat zwangeren en baby’s veel zieker kunnen worden van de griep krijgen zwangeren in Nederland sinds 2021 het advies om de griepprik te halen. Wereldwijd krijgen zwangeren dit advies al veel langer. Door de griepprik te halen verminder je het risico dat je griep krijgt met 30%, maar belangrijker nog; de kans dat jij (of je baby na geboorte) ernstig ziek wordt van de griep is sterk verlaagd als jij of je baby het toch krijgt.
Je haalt de griepprik niet alleen voor jezelf, uit onderzoek weten we dat de baby ook beschermt wordt als zijn moeder de griepprik heeft gehaald in de zwangerschap. In de eerste maanden na geboorte is het afweersysteem van je baby nog niet sterk genoeg om de griep te overwinnen. Pasgeboren baby’s kunnen daardoor ernstig ziek worden als ze de griep krijgen. Door de moeder in de zwangerschap te vaccineren (de griepprik te geven) gaat zij antistoffen tegen de griep maken. Deze antistoffen komen via de placenta bij je baby. Op deze manier is je baby vanaf de geboorte beschermd tegen de griep.
Antwoord op de brandende vraag
Is de griepprik veilig voor zwangere en baby? Ja, zeker! Hoewel we in Nederland pas sinds 2021 de griepprik adviseren aan zwangeren wordt hij in heel veel andere landen al jaren gegeven. Hierdoor is veel data beschikbaar over de veiligheid.
Bijwerkingen
De bijwerkingen bij de zwangere zijn mild en na een paar dagen weer over. Bij de baby zijn er geen bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- pijnlijke plek waar geprikt is
- spierpijn
- even niet lekker voelen
Wanneer kan ik de griepprik halen?
Je kan de griepprik halen als je tussen 15 oktober en 1 maart, 22 weken of langer zwanger bent. Je wordt hierover ingelicht door je verloskundige of gynaecoloog. Je maakt vervolgens zelf een afspraak bij het consultatiebureau.
Het is de bedoeling dat je dit zoveel mogelijk tegelijkertijd doet met de 22 wekenprik. Dit is een vaccinatie tegen kinkhoest; een ernstige ziekte voor baby’s. Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren met de 22 wekenprik. De griepprik en 22 wekenprik kunnen veilig tegelijkertijd worden gehaald, dat is alleen mogelijk in het najaar.
Voor meer informatie over de griepprik en het vaccin tegen kinkhoest kijk je op de site van het RIVM.