Het internet is een uitkomst voor velen en tijdens de vele lockdowns die we de afgelopen anderhalf jaar achter de kiezen kregen, was het geweldig dat kinderen nog gewoon online lessen konden volgen. Toch heeft dat ook een keerzijde.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen zijn sinds de corona-uitbraak maar liefst 31 procent meer online dan daarvoor, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos onder Nederlandse ouders in opdracht van De InternetHelden. Dit is een (les)programma over digitaal burgerschap en veiligheid online, dat 1,5 jaar geleden door Bureau Jeugd & Media, Safer Internet Centre en Google geïntroduceerd werd.
Lees verder onder de advertentie
4,1 uur schermtijd per dag
Drie weken na de introductie kreeg het coronavirus Nederland in z’n greep, waardoor het digitale klaslokaal de nieuwe norm werd en de belangstelling voor online veiligheid onder ouders verder toenam. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ouders een stuk bezorgder zijn geworden over dat onderwerp: 34% eind 2019 tegen 44% nu. Da’s ook niet zo vreemd: kinderen tussen de 12 en 15 jaar zaten tijdens de periode dat ze thuisscholing kregen dagelijks zo’n 4,1 uur naar hun computerscherm te staren.
Twee derde van de ouders praat hier dan ook minimaal één keer per week over met hun kind. Toch zouden velen (maar liefst 91%) online veiligheid ook als verplicht onderdeel van bestaande schoollessen zien. Daarbij zouden cyberpesten, sexting, delen van informatie, nepnieuws en privacy in ieder geval aan bod moeten komen.
Lees verder onder de advertentie
Gratis programma
Het laagdrempelige De InternetHelden maakt dat mogelijk. Het programma – dat een lespakket over online veiligheid, een toolkit voor ouders en digilessen voor in de klas bevat – creëert bij zowel kinderen als hun ouders meer bewustwording en helpt met veilig online gedrag. Ook worden er in samenwerking met verschillende partners workshops voor docenten en ouderavonden georganiseerd. Het programma is hier gratis voor iedereen verkrijgbaar).
Lees verder onder de advertentie
Vast onderdeel op scholen
Wellicht een goeie om in de groep te gooien bij de leerkracht van je kind, voor het geval ze nog niet bekend zijn met De InternetHelden? Dat kan overigens niet lang meer duren: binnenkort start er een pilot samenwerking met Trias VMBO voor het integreren van de lessen als vast onderdeel van mediawijsheid in het onderwijsprogramma. Mooie ontwikkelingen, toch?
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…