Dit is de gemiddelde woordenschat van een kind per leeftijd

04.07.2024 12:35
woordenschat van een kind Bron: Pexels

Het zeggen van woorden als mama, papa, die en poes begint al op jonge leeftijd. Het horen en herkennen van klanken gebeurt zelfs al veel eerder, als je baby nog lekker in je buik zit. De woordenschat van een kind wordt dus al supervroeg gevormd. Hoe vaker je tegen je kind praat, hoe groter de woordenschat zal zijn.

En een goede woordenschat is weer heel handig voor de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Tot een jaar oud brabbelen kinderen vooral. Ze herhalen graag klanken als ‘mamamama’ en ‘dadadada’. Daarna komen de echte woorden die eerst los gebruikt worden. Denk aan ‘mama’, ‘papa’, ‘poes’, ‘auto’ en ‘koek’.

Tussen de twee en drie jaar krijgt je kind een enorme woordenschat en leert het te praten in korte zinnen. We zetten hieronder per leeftijd op een rij wat de gemiddelde woordenschat is van kinderen.

Gemiddelde woordenschat van een kind

  • 6 maanden oud: de woordenschat van je kind begint zich te ontwikkelen
  • 10 maanden oud: je kindje begrijpt zo’n 20 woorden
  • 18 maanden oud: je kindje begrijpt zo’n 50 woorden
  • 2 jaar oud: de taalontwikkeling gaat razendsnel en je kind leert elke dag nieuwe woorden bij. Je kindje kent zo’n 200 woorden, maar gebruikt ze niet allemaal zelf
  • 2-3 jaar oud: de woordenschat van je kind verdubbeld. Een kind van 3 jaar oud begrijpt zo’n 1250 woorden. Het kan zo’n 1000 woorden zelf zeggen. Ook kan je kind korte zinnen maken van de woorden
  • 3-4 jaar oud: je kind begrijpt ongeveer 2000 woorden en maakt steeds langere zinnen van zo’n 3 tot 4 woorden
  • 4-5 jaar oud: je kind kent zo’n 4000 woorden en gebruikt er ongeveer 2500-3000 zelf. Zinnen worden steeds langer, woorden moeilijker
  • 6 jaar oud: je kind kent 6000 tot 8000 woorden

Taal- en spraakontwikkeling van een kind

In de leeftijd van 0 tot 6 jaar maakt je kind qua woordenschat de grootste sprongen. Het is de belangrijkste fase voor de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Door veel tegen en met je kind te praten leert het als vanzelf zo veel mogelijk woorden. Ook voorlezen is hier perfect voor, of een luisterboek in de auto bijvoorbeeld.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.