Last van aambeien tijdens je zwangerschap? Dít kun je eraan doen

06.04.2020 18:12
sperti aambeien zwangerschapskwaal

Ruim 85% van de zwangere vrouwen krijgt weleens met aambeien te maken. Niets om je ongerust over te maken, maar het kan best vervelend zijn. Wil je weten wat je eraan kunt doen, lees dan vooral deze vier tips even.

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten tussen je billen. Veel vrouwen hebben er tijdens hun zwangerschap of na de bevalling (door het persen) last van. Dit komt door de zwangerschapshormonen die je bloedvatwanden dunner maken. Naarmate je baby groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten toe waardoor kriebelende of pijnlijke aambeien kunnen ontstaan.
 

Tip 1. Train je spieren

Deze oefening bevordert de spijsvertering, wat verstopping en de kans op aambeien kan tegengaan. Span de vaginale spieren aan (alsof je halverwege het plassen moet ophouden), blijf ze een paar seconden aanspannen en ontspan vervolgens. Herhaal dit meerdere malen. Dit is een goede, discrete oefening die je bijna overal kunt doen.
 

Tip 2. Dorstlesser

De veranderingen in je hormoonhuishouding zorgen ervoor dat de darmen trager werken. Met 1,5 tot 2 liter water per dag verklein je het risico op verstopping. Water versoepelt de ontlasting en vergemakkelijkt je stoelgang. Lees: minder persen op het toilet. Hierdoor is de kans op irritatie of het ontstaan van aambeien kleiner.
 

Tip 3. Eet extra vezelrijk

Ook een gevarieerd eetpatroon waarin veel vezels zijn verwerkt, kan zorgen voor een zachte, soepele ontlasting en dus minder kans op aambeien. Denk aan volkorenbrood, -meel en – pasta, bonen, groente, fruit en bruine rijst.
 

4. Aanpakken

Om de pijn, jeuk en het branderige gevoel te verlichten, kun je de Sperti Zalf gebruiken. Deze zalf verzacht de pijn en verlicht de jeuk bij aambeien. Sperti is de Nr. 1* en een vertrouwde oplossing in de bestrijding van klachten van aambeien. Sperti zalf is te gebruiken bij zowel inwendige als uitwendige aambeien. Sperti is te verkrijgen bij Etos.

Kijk voor meer informatie op sperti.nl/zwangerschap

 

Sperti is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. *IRI (verkopen 2019) Koag nr: 107-0220-0596, PP-PRH-NLD-0039